Selské jitrnice
120 min.
Ingredience
- 50gramůCibule
- 400mililitrůHovězí vývar základní
- 1000gramůVepřová hlava
- 100gramůVepřový bok
- 100gramůVepřové plíce
- 1litrVoda pitná
- 30gramůSůl
- 150gramůJátra vepřová
- 1gramMajoránka
- 10gramůCitrony
- 300gramůŽemle tuková
- 15gramůČesnek
- 2gramyNové koření mleté
- 2gramyPepř černý mletý
- 150gramůSádlo škvařené
- 75gramůVepřová střeva tenká
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
626 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
47 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
300 mg
Cukr
295 mg
Postup přípravy
- 1Vepřovou hlavu, bůček a plíce očistíme a opláchneme. Spolu s cibulí je uvaříme v mírně osolené vodě, vykostíme a na hrubo rozsekáme.
- 2Vepřová játra opláchneme, najemno umeleme a promícháme je s žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Přidáme rozsekané maso, česnek utřený se solí, jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu, majoránku a mleté koření, zalijeme dávkou vývaru z masa a prejt promícháme a přisolíme.
- 3Potom prejt plníme do připravených střev, zašpejlujeme a 10-15 minut zvolna vaříme (uvařené jitrnice vyplavou na povrch).
- 4Jitrnice vyjmeme, zchladíme studenou vodou a necháme v chladu ztuhnout.
- 5Před podáváním jitrnice opékáme na horkém sádle po obou stranách a při podávání je přeléváme sádlem s výpekem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.