Slaninový koláč pochoutkový s cibulkou a šalvějí
110 min.
Ingredience
- Náplň
- 700gramůCibule
- 75gramůAnglická slanina
- 50gramůSýr Parmezán
- 2kusyVejce slepičí
- 1lžičkaŠalvěj sušená
- 2gramySůl
- 2gramyPepř černý mletý
- 40gramůMáslo čerstvé
- Příprava
- 180lžicMouka pšeničná hladká T 650
- 40lžicMáslo čerstvé
- Těsto
- 180gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 2lžíceCukr krystal
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 40gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2401 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
201 g
Sacharidy
126 g
Vláknina
7 g
Cukr
15 g
Postup přípravy
- 1Příprava: Koláčovou formu vymažeme 1 lžící másla, na vyválení těsta si odložíme 4 lžíce mouky a troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
- 2Těsto: Do hlubší mísy prosijeme hlakou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Moučnou směs zpracujeme se špetkou soli, 2 lžícemi cukru a se změklým máslem do hrudkovité konzistence. Pak sypkou směs zpracujeme se žloutkem do polotuhého těsta. Hotové koláčové těsto rozválíme na plát o několik centimetrů větší, něž je obvod koláčové formy, těstovým plátem vyložíme vymazanou koláčovou formu a těsto jemně prsty přitlačíme k vnitřním stěnám formy, aby získalo miskovitý tvar. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, abychom těsto provzdušnili. Potom těsto v koláčové formě uložíme na 30 minut do chladničky odpočinout. Než těsto vychladne, připravíme náplň do koláče, kterou poté vyplníme miskovitou prophlubeň koláče a pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě, dokud náplň koláče neztuhne a těsto koláče nezezlátne. Pečený koláč necháme vychladnout jen zčásti, abychom v koláči zachovali chuť sýra, roztaveného pečením, a poté teplý koláč servírujeme, rozkrájený na dílky, jako svačinu nebo pohoštění.
- 3Náplň: Anglickou slaninu a cibuli nasekáme nadrobno, parmezán nastrouháme, celá vejce rozšleháme a rozmícháme v nich šalvěj. V pánvi na másle orestujeme nasekanou cibuli s kousky slaniny. Slaninu s cibulí restujeme za občasného míchání asi 25 minut. Do orestované slaniny vmícháme nastrouhaný sýr, rozšlehaná vejce se šalvějí a náplň ochutíme solí a pepřem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.