Slaný koláč s bramborami a masem

80 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
413 kcal
Bílkoviny
34 g
Tuky
10 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
5 g
Cukr
1 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme těsto na koláč. Do mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi vody.
  • 2
    Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 3
    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
  • 4
    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar.
  • 5
    Upečené kuřecí maso pokrájíme na proužky. Dáme ho do misky a promícháme 2- 3 lžícemi výpeku z pečeného masa.
  • 6
    Oloupané a omyté brambory nakrájíme na plátky silné asi 7 mm. Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka. Očistíme a omyjeme mrkev a nakrájíme ji na kolečka.
  • 7
    Brambory s mrkví a cibulí dáme do rendlíku, přilijeme 0,5 dl vody, přidáme 0,5 lžičky soli, lžičku másla a pod pokličkou dusíme 5-7 minut. Do zapékací mísy dáme česnekové máslo, které rozehřejeme, přidáme 0,5 dl kuřecího bujonu z kostky, přimícháme 1 lžičku mouky a krátce, asi 1 minutu povaříme. Přidáme brambory s mrkví, k nim přimícháme mražený hrášek, dochutíme solí a pepřem. Na tuto směs položíme kousky upečeného masa.
  • 8
    Vše překryjeme připraveným těstem, okraje zatlačíme dospod. Těsto nožem ozdobně na několika místech nařízneme, ale neprořízneme. Pak těsto propíchneme uprostřed vidličkou a potřeme ho rozšlehaným vejcem.
  • 9
    Pečeme v předehřáté troubě při 190°C 25-30 minut dozlatova.
  • 10
    Koláč podáváme teplý.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.