Slaný koláč s bramborami a masem
80 min.
Ingredience
- náplň
- 300gramůBrambory
- 1kusCibule
- 2kusyMrkev kořen
- 0,5decilitrVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaMáslo čerstvé
- 1lžíceČesnekové máslo
- 0,5decilitrBujón natur kuřecí
- 1lžičkaMouka pšeničná hladká T 650
- 50gramůHrášek mražený
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 300gramůDrůbeží maso pečené
- 1kusVejce slepičí
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 1gramMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 0,5lžíceVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
413 kcal
Bílkoviny
34 g
Tuky
10 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
5 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Připravíme těsto na koláč. Do mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi vody.
- 2Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 3Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- 4Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar.
- 5Upečené kuřecí maso pokrájíme na proužky. Dáme ho do misky a promícháme 2- 3 lžícemi výpeku z pečeného masa.
- 6Oloupané a omyté brambory nakrájíme na plátky silné asi 7 mm. Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka. Očistíme a omyjeme mrkev a nakrájíme ji na kolečka.
- 7Brambory s mrkví a cibulí dáme do rendlíku, přilijeme 0,5 dl vody, přidáme 0,5 lžičky soli, lžičku másla a pod pokličkou dusíme 5-7 minut. Do zapékací mísy dáme česnekové máslo, které rozehřejeme, přidáme 0,5 dl kuřecího bujonu z kostky, přimícháme 1 lžičku mouky a krátce, asi 1 minutu povaříme. Přidáme brambory s mrkví, k nim přimícháme mražený hrášek, dochutíme solí a pepřem. Na tuto směs položíme kousky upečeného masa.
- 8Vše překryjeme připraveným těstem, okraje zatlačíme dospod. Těsto nožem ozdobně na několika místech nařízneme, ale neprořízneme. Pak těsto propíchneme uprostřed vidličkou a potřeme ho rozšlehaným vejcem.
- 9Pečeme v předehřáté troubě při 190°C 25-30 minut dozlatova.
- 10Koláč podáváme teplý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.