Slávky zapečené s rajčaty
80 min.
Ingredience
- 900gramůMušle slávky
- 450gramůRajčata
- 1kusCibule
- 300mililitrůVíno bílé
- 0,5lžičkaOregano
- 1špetkaChilli koření mleté
- 1lžičkaOcet vinný červený
- 175gramůSýr Feta
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 20gramůPetržel - nať
- 3lžíceOlej olivový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
245 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
9 g
Sacharidy
12 g
Vláknina
1 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Slávky nasypeme do dřezu a drátěnkou z nich odstraníme všechny nečistoty i cizopasníky. Vyhodíme úlomky lastur a mušle, které nejsou pevně zavřené. Těsně před vařením stáhneme prsty z mušlí „vousy“ a vyhodíme je. Nestahujeme je předem, slávky by zahynuly a nehodily by se k jídlu – vaříme pouze živé mušle. Několikrát je propláchneme ve studené vodě.
- 2Při vaření by se měly úplně otevřít. Ty, které se neotevřou, vyhodíme. V žádném případě se je nesnažíme otvírat silou.
- 3Cibuli oloupeme a rozkrájíme nadrobno. Rajčata spaříme, oloupeme, rozřízneme, vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu a nakrájíme je na malé kousky.
- 4V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme cibuli a tři minuty opékáme. Přidáme rajčata, víno oregano, chilli a ocet. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme 20 minut, až hmota trochu zhoustne. Občas trochu zamícháme.
- 5Troubu zapneme na 200°C (plyn na stupeň 6).
- 6Do kastrolu přidáme vyprané slávky, přikryjeme a zprudka vaříme pět minut, než se mušle otevřou. Průběžně kastrolem potřásáme. Slávky vyndáme na talíř, neotevřené vyhodíme.
- 7Slávky vyloupeme, maso vložíme do zapékací misky. Fetu rozdrobíme a přidáme spolu s rajčatovou omáčkou ke slávkám. Opepříme, zlehka promícháme a zapečeme 15 - 20 minut v troubě. Posypeme petrželovou natí a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.