Slávky zapečené s rajčaty

80 min.
Řecko

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
245 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
9 g
Sacharidy
12 g
Vláknina
1 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Slávky nasypeme do dřezu a drátěnkou z nich odstraníme všechny nečistoty i cizopasníky. Vyhodíme úlomky lastur a mušle, které nejsou pevně zavřené. Těsně před vařením stáhneme prsty z mušlí „vousy“ a vyhodíme je. Nestahujeme je předem, slávky by zahynuly a nehodily by se k jídlu – vaříme pouze živé mušle. Několikrát je propláchneme ve studené vodě.
  • 2
    Při vaření by se měly úplně otevřít. Ty, které se neotevřou, vyhodíme. V žádném případě se je nesnažíme otvírat silou.
  • 3
    Cibuli oloupeme a rozkrájíme nadrobno. Rajčata spaříme, oloupeme, rozřízneme, vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu a nakrájíme je na malé kousky.
  • 4
    V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme cibuli a tři minuty opékáme. Přidáme rajčata, víno oregano, chilli a ocet. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme 20 minut, až hmota trochu zhoustne. Občas trochu zamícháme.
  • 5
    Troubu zapneme na 200°C (plyn na stupeň 6).
  • 6
    Do kastrolu přidáme vyprané slávky, přikryjeme a zprudka vaříme pět minut, než se mušle otevřou. Průběžně kastrolem potřásáme. Slávky vyndáme na talíř, neotevřené vyhodíme.
  • 7
    Slávky vyloupeme, maso vložíme do zapékací misky. Fetu rozdrobíme a přidáme spolu s rajčatovou omáčkou ke slávkám. Opepříme, zlehka promícháme a zapečeme 15 - 20 minut v troubě. Posypeme petrželovou natí a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.