Slavnostní roláda z vepřové kýty
120 min.
Ingredience
- 1,5kilogramyVepřová kýta
- 1,5lžíceOlej olivový extra panenský
- 125gramůMeruňky sušené
- 60gramůOříšky makadamové
- 3kusyCibulka jarní
- 1lžíceŠalvěj čerstvá
- 180gramůStrouhanka
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžičkaBylinky čerstvé - svazek
- 1špetkaPomerančová kůra
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
608 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
40 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
3 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Na nádivku nachystáme opláchnuté sušené meruňky a makadamové oříšky, obojí nadrobno nasekáme, kolečka jarní cibulky, nastrouhanou pomerančovou kůru, směs zahradních bylinek, nadrobno nakrájenou čerstvou šalvěj, strouhanku a rozpuštěné máslo. Suroviny v misce dobře promícháme.
- 2Vepřovou kýtu s kostí podélně rozřízneme, vykostíme a vzniklý plát vepřového masa položíme tukem dolů. Na plát masa rozetřeme připravenou nádivku, zamotáme a převážeme kuchyňskou nití, aby se během pečení roláda nerozjela.
- 3Roládu dáme na rošt většího pekáče, potřeme olejem, do povrchu masa vetřeme sůl, pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme 20-30 minut. Snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 60-90 minut. Během pečení několikrát zkoušíme propečenost rolády, vytéká-li po píchnutí do masa čirá šťáva, je maso propečené. Vytáhneme z trouby a roládu na 15 minut zabalíme do alobalu a naporcujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.