Šlejšky z Javorné s vejci
80 min.
Ingredience
- 3,5litryVoda pitná
- Těsto
- 900gramůBrambory
- 3kusyVejce slepičí
- 3lžičkySůl
- 400gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Vyšlehané vejce
- 3kusyVejce slepičí
- 3špetkySůl
- 3špetkyPepř černý mletý
- 2lžíceSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
417 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
8 g
Sacharidy
68 g
Vláknina
6 g
Cukr
447 mg
Postup přípravy
- 1Omyjeme 900 g brambor. 300 g brambor uvaříme ve slupce, vaříme je 20 minut v 0.5 litru vody. Potom scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme do mísy. 600 g syrových brambor oloupeme a jemně nastrouháme do druhé mísy. Po chvíli z nich slijeme všechnu vodu a přidáme je k vařeným bramborám. Brambory promícháme, doložíme 1 vejce, 2-3 lžičky soli a hladkou mouku (200-400 g). Mouku dáváme postupně, těsto musí být tužší. Potom těsto dáme na pomoučený vál, vyválíme z něj 2 válečky o průměru 5 cm. Nožem nakrájíme dílky široké 2 cm.
- 2V hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody s 2 lžičkami soli.
- 3Bramborové šišky házíme opatrně do vroucí vody, občas promícháme aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je pomalu, nezakryté, přibližně 7-10 minut. Vyjmeme je děrovanou vařečkou, necháme okapat a položíme na sádlem vymazaný pekáček.
- 4Do misky rozklepneme 2-3 vejce, zlehka je vyšleháme se solí, pepřem, smetanou. Směsí přelijeme uvařené šlejšky a dáme je do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 15-20 minut. Upečené ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.