Šlejšky z Javorné s vejci

80 min.

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
417 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
8 g
Sacharidy
68 g
Vláknina
6 g
Cukr
447 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omyjeme 900 g brambor. 300 g brambor uvaříme ve slupce, vaříme je 20 minut v 0.5 litru vody. Potom scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme do mísy. 600 g syrových brambor oloupeme a jemně nastrouháme do druhé mísy. Po chvíli z nich slijeme všechnu vodu a přidáme je k vařeným bramborám. Brambory promícháme, doložíme 1 vejce, 2-3 lžičky soli a hladkou mouku (200-400 g). Mouku dáváme postupně, těsto musí být tužší. Potom těsto dáme na pomoučený vál, vyválíme z něj 2 válečky o průměru 5 cm. Nožem nakrájíme dílky široké 2 cm.
  • 2
    V hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody s 2 lžičkami soli.
  • 3
    Bramborové šišky házíme opatrně do vroucí vody, občas promícháme aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je pomalu, nezakryté, přibližně 7-10 minut. Vyjmeme je děrovanou vařečkou, necháme okapat a položíme na sádlem vymazaný pekáček.
  • 4
    Do misky rozklepneme 2-3 vejce, zlehka je vyšleháme se solí, pepřem, smetanou. Směsí přelijeme uvařené šlejšky a dáme je do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 15-20 minut. Upečené ihned podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.