Slepice po valonsku
135 min.
Ingredience
- 1kusSlepice
- 2kusyCibule
- 120gramůSádlo škvařené
- 40gramůMouka pšeničná hladká
- 3lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 400gramůPetržel kořen
- 3kusyVejce slepičí
- 200gramůMouka pšeničná hrubá
- 1lžíceOlej rostlinný
- 70gramůMáslo čerstvé
- 3,4litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1534 kcal
Bílkoviny
132 g
Tuky
84 g
Sacharidy
56 g
Vláknina
5 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Slepici zbavíme konců křídel, nasekáme ji na 8 dílů. Cibule nakrájíme nadrobno.
- 2Ve velkém kastrole rozpálíme sádlo, porce masa na něm dorůžova opečeme a přendáme je do jiné nádoby. Na tuku v kastrole pak zpěníme cibuli, zasypeme ji hladkou moukou a za stálého míchání necháme chvíli smažit. Cibulovou jíšku pak zalijeme cca 400 ml vody, rozšleháme ji, přidáme sůl a pepř. Vrátíme opečenou slepici, přikryjeme pokličkou a pozvolna dusíme doměkka.
- 3Mezitím oloupeme petržel a dáme ji vařit do 1 l vody se lžičkou soli. Uvařenou petržel nakrájíme na tenké plátky, které v pánvi na 20 g másla slabě osmahneme.
- 4Před koncem tepelné úpravy slepice si připravíme valonské nudle. V míse metlou rozšleháme vejce, osolíme, přidáme 50 g rozpuštěného másla a vmícháváme tolik hrubé mouky, aby vzniklo řídké těsto, jako na kapání. Hotové těsto přelijeme do velkého mikrotenového sáčku. V rohu vystřihneme 0,5 cm otvor a celý obsah vytlačíme do 2 l vroucí vody se lžičkou soli. Vaříme 4 minuty, pak nudle scedíme, propláchneme, v míse pokapeme olejem a přikryté uložíme do tepla.
- 5Dušenou slepici rozdělíme na talíře, porce posypeme opečenou petrželí, přidáme uvařené valonské nudle a podáváme přelité omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.