Slepičí krémový vývar s hráškem
135 min.
Ingredience
- Slepičí bujon
- 1lžíceBazalka
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 150gramůPórek
- 1kilogramSlepice
- 1lžíceSůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 2,5decilitryVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 1lžíceCeler - nať
- 200gramůMrkev kořen
- 1lžíceBazalka
- 150gramůHrášek
- 100gramůSmetana zakysaná 14%
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
605 kcal
Bílkoviny
64 g
Tuky
20 g
Sacharidy
27 g
Vláknina
8 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Mrkev oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Omyté lístky bazalky pokrájíme a v hrnci je krátce podusíme s mrkví. Zeleninu zalijeme 1 l slepičího vývaru a přivedeme k varu. Přidáme 100 g zeleného mraženého hrášku, přimícháme zakysanou smetanu, dochutíme solí i pepřem a vaříme jen 5 minut. Pak polévku odstavíme, necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme (tyčovým mixérem).
- 2Vývar znovu přivedeme k varu, přidáme 50 g zeleného mraženého hrášku, který vaříme jen 3 minuty a podáváme.
- 3Slepičí bujon [28675]:
- 4Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- 5Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
- 6Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.