Slepičí pomerančový bujon
125 min.
Ingredience
- pomerančová směs
- 1kusPomeranče
- 1lžíceLikér Cointreau
- 2lžíceMarmeláda pomerančová
- Slepičí bujon
- 1lžíceCeler - nať
- 1lžíceBazalka
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 150gramůPórek
- 1kilogramSlepice
- 10,5lžicSůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 2,5decilitryVíno bílé
- 200gramůMrkev kořen
- 1litrVoda pitná
- 1lžíceMeduňka
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 10,5lžičekSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
590 kcal
Bílkoviny
62 g
Tuky
17 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
7 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Meduňku omyjeme, necháme odkapat, lístky otrháme a odložíme na ozdobu.
- 2Horkou vodou omytý pomeranč osušíme, nastrouháme a dáme do misky.
- 3Ke kůře přidáme 1 lžíci pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády.
- 4Směs dobře vymícháme, opatrně zamícháme do 1 litru vařícího slepičího bujonu a pomalu vaříme jen 5 minut. Dochutíme solí a bílým pepřem.
- 5Pomerančový bujon podáváme ozdobený 2-3 lístky meduňky.
- 6Slepičí bujon [28675]:
- 7Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
- 8Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- 9Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, aby jsme docílili čistého vývaru.
- 10Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
- 11Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.