Slepičí rýžovo-žitná polévka
155 min.
Ingredience
- Slepičí bujon [28675]
- 1lžíceBazalka
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 150gramůPórek
- 1kilogramSlepice
- 1lžíceSůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 2,5decilitryVíno bílé
- 1litrVoda pitná
- 1lžíceCeler - nať
- 200gramůMrkev kořen
- 50gramůRýže Basmati
- 150gramůPórek
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 50gramůObilí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
617 kcal
Bílkoviny
64 g
Tuky
17 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
8 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Očištěný pórek omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi si rozehřejeme máslo a pórek zpěníme.
- 2Obilí a rýži dobře promyjeme a dáme vařit do vody společně. Vaříme přibližně 15 minut, pak směs scedíme a promyjeme pod tekoucí vodou.
- 3Přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu. Dáme do něj uvařenou rýži s obilím a vaříme 5 minut.
- 4Pak přidáme pórek, polévku ochutíme solí, pepřem, necháme přejít 2 minuty varem a podáváme.
- 5Slepičí bujon [28675]:
- 6Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
- 7Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- 8Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, aby jsme docílili čistého vývaru.
- 9Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
- 10Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.