Smetanové artyčoky

140 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
675 kcal
Bílkoviny
34 g
Tuky
12 g
Sacharidy
144 g
Vláknina
54 g
Cukr
10 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Stonky artyčoků odkrojíme, ať mohou růžice stát na kuchyňské desce. Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Vložíme do ní artyčoky a přiklopíme pokličkou. Na mírném plameni zeleninu pozvolna vaříme 40 minut, než nám změkne. Malým testem pak vyzkoušíme, jestli je artyčok vařený. Nejlépe to poznáme tak, že vrchní list z něj můžeme bez problémů sloupnout. Pak růžice artyčoků opatrně vyjmeme z vody necháme je 30 minut v pokojové teplotě pomalu vychladnout.
  • 2
    Z chladné zeleniny vyřežeme vnitřní listy. Necháme si jenom tři vrstvy vnějších listů. Lžičkou také vydlabeme tuhá jádra, která se nejí.
  • 3
    Do připraveného mixéru vlijeme zakysanou smetanu, přidáme nadrobno nasekanou cibuli šalotku, zalijeme octem a vložíme prolisovaný stroužek česneku. Umixujeme dohladka. Dovnitř každé korunky uvařeného artyčoku potom vlijeme omáčku a zeleninu poskládáme do talířů.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.