Smetanovo-křenová omáčka s uzeným jazykem
95 min.
Ingredience
- Jíška
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 100gramůMáslo čerstvé
- Omáčka
- 1,5decilitryHovězí vývar základní
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 220gramůKřen
- 0,5lžičkaSůl
- 1,5lžičkyCukr krupice
- 0,5lžičkaOcet kvasný lihový
- Vařený jazyk
- 1kilogramHovězí uzený jazyk
- 1,5litryVoda pitná
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 1kusBobkový list
- 5kusůNové koření celé
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1298 kcal
Bílkoviny
56 g
Tuky
102 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
3 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Uzený jazyk důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce s 1 litrem vody, přidáme očištěnou cibuli s česnekem, bobkovým listem, novým kořením, solí a pomalu pod poklicí vaříme 70-80 minut.
- 2Přibližně 15 minut před dovařením uvaříme smetanovo-křenovou omáčku. Oloupeme, omyjeme křen, který jemně nastrouháme. V hrnci rozpustíme máslo, do kterého přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji hovězím vývarem, jíšku rozšleháme metličkou, aby se netvořily hrudky a pomalu ji vaříme 5 minut. Přidáme sůl, cukr a ocet, vaříme další 2-3 minuty. Nakonec přidáme sladkou smetanu a za stálého míchání přidáme křen.
- 3Uvařený měkký jazyk vyjmeme z vývaru, dáme do síta, propláchneme znovu pod studenou vodou a sloupneme ho. Přes vlákno jazyk nakrájíme na plátky. Na talíře nalijeme smetanovo-křenovou omáčku. Na ni poklademe ozdobně plátky jazyka a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.