Srnčí kýta na divoko
65 min.
Ingredience
- 800gramůSrnčí kýta
- 1lžíceSůl
- 12kusůJalovec
- 100gramůSlanina vepřová
- 1,5lžičkyPepř černý mletý
- 150gramůMrkev kořen
- 150gramůCeler bulvový
- 150gramůPetržel kořen
- 300gramůCibule
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 2kusyBobkový list
- 8kusůNové koření celé
- 8kusůPepř černý celý
- 4decilitryVoda pitná
- 2lžíceDžem brusinkový
- 1decilitrVíno bílé
- 10lžicOlej slunečnicový
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
749 kcal
Bílkoviny
60 g
Tuky
33 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
4 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Vykostěnou srnčí kýtu důkladně odblaníme, omyjeme, osolíme (0.5 lžíce) posypeme roztlučeným jalovcem a pokapeme slunečnicovým olejem (2 lžíce). Maso dáme do hrnce (nejlépe kameninového), zatížíme čistým prkénkem, zakryjeme poklicí a necháme v chladničce 2-3 dny odležet. Každý den maso otočíme!
- 2Ten den, kdy budeme maso připravovat, nakrájíme slaninu na hranolky. Kýtu očistíme od jalovce, případně odblaníme, omyjeme, prošpikujeme slaninou (50 g), znovu celou kýtu osolíme (0.5 lžíce), posypeme čerstvě pomletým pepřem, pokapeme slunečnicovým olejem (3 lžíce) a necháme 2-3 hodiny odležet.
- 3Očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a pokrájíme ji na malé kousky. Nakrájíme 50 g slaniny na kostičky.
- 4V hrnci si rozpálíme 2 lžíce oleje s lžicí másla a slaninu rozpustíme. Pak k ní přidáme všechnu zeleninu a smažíme ji pod poklicí, za častého promíchání, dozlatova. Přidáme bobkové listy, nové koření a celý pepř, podlijeme 3-4.5 dl vody, vínem a dusíme přibližně 10-15 minut. Poté vyjmeme bobkový list a vše rozmixujeme. Omáčku dochutíme solí, přimícháme brusinkový džem, provaříme a odstavíme z plotny.
- 5Srnčí kýtu nakrájíme přes vlákno (aby bylo krátké) na plátky. V teflonové pánvi si rozpálíme olej (3 lžíce) a maso restujeme z každé strany dozlatova 2-4 minuty. Mělo by být měkké a šťavnaté.
- 6Plátky masa vložíme do připravené omáčky, prohřejeme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.