Staročeská cibulačka
70 min.
Ingredience
- 1lžíceSádlo škvařené
- 1,5lžícePažitka
- 200gramůChléb samožitný
- 500gramůCibule
- 80gramůSlanina vepřová
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1,4litryBujón zlatý hovězí
- 2kusyVejce slepičí
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
365 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
23 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
2 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme pažitku a drobně ji pokrájíme. Chleba nakrájíme na kostičky a nasucho je v teflonové pánvi osmažíme dozlatova.
- 2Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky.
- 3V hrnci rozpálíme sádlo s máslem, přidáme slaninu. Když je slanina dorůžova osmažená, přidáme cibuli, kterou osmažíme dozlatova, přisypeme hladkou mouku, promícháme a krátce cibuli s moukou osmažíme. Dáváme pozor, aby se nám nic nezačalo připalovat. Za stálého míchání pomalu přiléváme chladný hovězí bujon (nebo vývar z kostí). Mícháme tak dlouho, abychom neměli žádné hrudky. Pomalu vaříme asi 30 minut.
- 4Do polévky nakonec zamícháme 2 mírně rozšlehaná vejce, povaříme je asi 1-2 minuty, přilijeme 1 dl smetany, polévku dochutíme solí, pepřem.
- 5Polévku nalijeme do talířů, ozdobíme pažitkou. K polévce podáváme v misce osmažený chleba.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.