Štrůdl z tvarohového těsta
50 min.
Ingredience
- 250gramůTuk rostlinný
- 3lžíceCukr krupice
- 250gramůMouka polohrubá
- 1špetkaSůl
- 5dekagramůOřechy vlašské
- 4lžíceStrouhanka
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 1kusCukr vanilka
- 5dekagramůHrozinky
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceCukr moučkový
- 6kusůJablka
- 4lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 250gramůTvaroh jemný
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
540 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
28 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
5 g
Cukr
28 g
Postup přípravy
- 1V míse si připravíme hladké těsto z tvarohu, tuku, 2 lžiček vanilkového cukru, 2 lžic moučkového cukru, mouky a špetky soli.
- 2Jablka oloupeme a nakrájíme na menší placaté kousky nebo nastrouháme nahrubo.
- 3V misce si rozmícháme 3 lžíce pískového cukru se skořicí a vanilkovým cukrem.
- 4Připravené těsto si rozdělíme na 2 díly a na pomoučeném vále vyválíme 2 delší pláty asi 2-3 mm silné a asi 30 cm dlouhé. Každý přeložíme tak, že si prostředek necháme na naplnění a přeložíme přes něj dva konce plátu. Opatrně je přendáme podélně na plech, který jsme si vyložily papírem na pečení.
- 5Nejprve si naplníme jeden plát tak, že těsto rozevřeme, lehce posypeme strouhankou, položíme vrstvu jablek, přidáme rozinky, vlašské ořechy, pocukrujeme skořicovým cukrem a opět asi jednou lžící posypeme strouhankou, která nám vsaje šťávu z jablek. Nejprve zakryjeme jedním koncem plátu a přes něj přeložíme druhý konec. Stejným způsobem naplníme druhý plát z těsta.
- 6Oba štrůdly potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme prudčeji asi 20-25 minut.
- 7Po upečení vyjmeme, necháme zchladnout, pocukrujeme a můžeme podávat.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
st 21. 9. 2016
Štrůdl z tvarohového těsta
Moc dobře a podrobně napsaný recept![:sunglasses:, každopádně palec nahoru!🙂 Na závinu jsem navíc vytvořila pomocí mřížkovacího válečku ozdobnou mřížku. Tentokrát jsem dělala z hladké mouky, ale používám i polohrubou. Nepotírala jsem na povrchu žloutkem. Tohle těsto je opravdu velice dobré, nelepí se, může se použít i pro diabetiky, cukr není nutné do těsta dávat, těsto nechávám chvíli v chladu odpočinout. Hodí se i na různé šátečky apd.a taky se dobře zamražuje.