Studená rajčatová polévka s bylinkami
60 min.
Ingredience
- 500mililitrůVoda pitná
- 1kusCibule
- 10kusůRozmarýn čerstvý
- 1kilogramRajčata
- 5kusůMáta
- 2lžíceOlej olivový
- 1kusBobkový list
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžičkaCukr krupice
- 10kusůBazalka
- 20gramůMáslo čerstvé
- 4krajíceChléb toastový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
364 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
13 g
Sacharidy
55 g
Vláknina
13 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, rajčata omyjeme a nakrájíme na větší kostky. Bylinky opláchneme, osušíme a lístky rozmarýnu a máty jemně nakrájíme.
- 2Cibuli zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme rajčata a za stálého míchání je opékáme 4 minuty. Přidáme nakrájené bylinky, pepř, osolíme, zalijeme půl litrem vody a na mírném plameni dusíme přikryté půl hodiny. Měkká rajčata propasírujeme, dle chuti přidáme koření, přisolíme a přisladíme. Směs i s hrncem vložíme do studené lázně, aby vychladla. Hrnec poté přiklopíme a necháme 3 hodiny odležet v chladničce.
- 3Toustový chléb nakrájíme na kostky o velikosti 2 cm a opečeme dozlatova na rozehřátém tuku. Opečené vložíme na papírový ubrousek, aby okapal přebytečný tuk, a okapané vložíme do misky.
- 4Vychlazenou polévku rozdělíme do talířů, posypeme nakrájenou bazalkou a podáváme s opečeným chlebem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.