Šumajstr - kaše z krup a hrachu
120 min.
Ingredience
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžičkaMajoránka
- 3lžíceSádlo škvařené
- 200gramůHrách
- 1,3litryVoda pitná
- 100gramůKroupy ječné
- 50gramůVepřové škvarky
- 3stroužkyČesnek
- 4kusyŠalotka
- 4kusyOkurky nakládané
- 300gramůChléb samožitný
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
750 kcal
Bílkoviny
34 g
Tuky
14 g
Sacharidy
125 g
Vláknina
7 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Namočíme 200 g dobře promytého hrachu, zalijeme ho 6 dl vody a necháme ho minimálně 12 hodin namočený. Druhý den vodu slijeme, hrách zalijeme 4 dl čisté vody. Hrách vaříme doměkka pomalu 1-1,5 hodiny.
- 2Dobře promyjeme 100 g velkých krup, dáme je do menšího hrnce, zalijeme 3 dl vody a pomalu je vaříme přibližně 1 hodinu. Uvařené kroupy a hrách scedíme, necháme v sítu okapat, dáme do mísy a promícháme. Očištěný česnek prolisujeme a přidáme k hrachu. Směs ochutíme solí, pepřem a majoránkou.
- 3Šalotku očistíme a pokrájíme nadrobno. V pánvi si rozpálíme sádlo, na němž zpěníme šalotku. Přidáme nadrobno pokrájené škvarky a krátce je prosmažíme i se šalotkou dozlatova.
- 4Kroupovo-hrachovou kaši rozdělíme na talíře, polijeme sádlem se škvarkami a šalotkou. Podáváme ji se sladkokyselou okurkou a chlebem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.