Šumavské teplé jitrničky s žemlí
55 min.
Ingredience
- 3kusyCibule
- 100gramůMáslo čerstvé
- 4kusyŽemle tuková
- 3,5kilogramyVepřová plec
- 400gramůJátra vepřová
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1,5lžíceMajoránka
- 5stroužkůČesnek
- 0,5lžičkaZázvor mletý
- 2lžičkyKmín drcený
- 1lžičkaNové koření mleté
- 1,5lžíceSůl
- 4,3litryMasový vývar
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1127 kcal
Bílkoviny
74 g
Tuky
82 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
916 mg
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Cibule oloupeme, drobně pokrájíme a na rozpáleném másle je usmažíme dozlatova. Žemle pokrájíme na kostičky, dáme je do mísy, přelijeme masovým vývarem (3 dl) a necháme rozmočit. Uvařené vepřové libové i tučné maso drobně pokrájíme a přidáme do mísy k žemlím.
- 2Omytá syrová vepřová játra nožem naškrábeme, všechny šlachy a žilky odstraníme a játra též přidáme k masu. Směs ochutíme mletým pepřem, majoránkou, utřeným česnekem, mletým zázvorem, drceným kmínem a mletým novým kořením. Promícháme, přidáme cibuli, znovu promícháme a podle chuti osolíme. Jitrnicovou směs dobře promícháme (nejlépe rukou). Pomocí strojku naplníme prasečí střívka, konce dobře uzavřeme špejlí.
- 3Jitrnice dáme do vroucího masového vývaru (4 l), pomalu, při mírné teplotě je vaříme přibližně 15 minut. Jakmile uvařené jitrnice vyplavou na povrch, opatrně je vyjmeme, necháme okapat a můžeme podávat.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.