Šuperlíky s perníkem
40 min.
Ingredience
- 1kilogramBrambory
- 200gramůMouka pšeničná hrubá
- 2kusyVejce slepičí
- 1,5lžičkySůl
- 6lžicStrouhanka
- 4lžíceCukr krystal
- 1kusCukr skořicový
- 4,5litryVoda pitná
- 100gramůPerník
- 1litrMléko plnotučné
- 140gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
780 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
34 g
Sacharidy
101 g
Vláknina
6 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme důkladně brambory, dáme do hrnce s 2 litry vody a uvaříme je ve slupce doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Uvařené scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme hrubou mouku, vejce, sůl a důkladně uhněteme bramborové těsto. Na pomoučeném vále vyválíme válečky o průměru přibližně 4-5 cm a nakrájíme z nich dílky silné 1.5 cm. Z každého vyválíme malou šišku - šuperlík.
- 2V pekáči rozehřejeme máslo, na kterém osmažíme dozlatova strouhanku. V hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody. Šišky vhazujeme do vroucí vody a vaříme 7-10 minut podle velikosti.
- 3Mezitím v pekáčku na másle osmažíme dozlatova strouhanku s krystalovým a skořicovým cukrem. Uvařené šuperlíky položíme na strouhanku, promícháme a dáme do předehřáté trouby na 230 °C zapéct. Pečeme jen krátce, asi 10 minut. Šuperlíky dáme na talíře, posypeme nastrouhaným perníkem a podáváme. Ke každé porci dáme sklenici mléka.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.