Sváteční kuře s jablky
130 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 5gramůSůl
- 15mililitrůOlej olivový
- 30gramůMáslo čerstvé
- 60gramůŽampiony čerstvé
- 25gramůStrouhanka
- 15gramůPetržel - nať
- 15mililitrůCitronová šťáva
- 15gramůŽelé rybízové
- 60gramůŠunka dušená
- 3kusyJablka
- 1200gramůKuře
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
876 kcal
Bílkoviny
60 g
Tuky
57 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
4 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Připravíme nádivku: v rendlíku opečeme na másle cibuli, vmícháme houby a opékáme je 2-3 minuty. Rendlík odstavíme a do směsi přidáme šunku, strouhanku a petrželku.
- 2Jablko překrojíme, odstraníme jádřinec, slupku však ponecháme. Jablko nastrouháme do misky, pokapeme citronovou šťávou a přidáme směs z rendlíku.
- 3Kuřeti uvolníme kůži na prsou a opatrně pod ni vtlačíme nádivku. Kůži na povrchu uhladíme, aby byla nádivka rozmistěna rovnoměrně.
- 4Kuře dáme na pekáč, mírně potřeme olejem a osolíme.
- 5Kuře pečeme v troubě předehřáté na 190 °C 1,5 hodiny. Grilovací jehlou vyzkoušíme, zda je maso propečené — šťáva vytékající z místa vpichu musí byt čirá. Jestliže kůže na prsou hnědne příliš rychle, zakryjeme kuře alobalem.
- 6Zbývající jablka zbavíme jadřinců, nakrájíme na klínky a opečeme na másle dozlatova. Vmícháme rybízové želé a ještě prohřejeme. Hotové kuře necháme zhruba 15 minut odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně vstřebala do masa, rozporcujeme a upravíme na talíře. Maso obložíme teplými jablky s rybízovým želé.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.