Švédský cheesecake s kardamomem
150 min.
Ingredience
- 20kusůKardamom
- 200mililitrůMléko plnotučné
- 7gramůDroždí
- 80gramůCukr krupice
- 465gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 3kusyVejce slepičí
- 60gramůMáslo čerstvé
- 250gramůMascarpone
- 1kusVanilkový lusk
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 200gramůMarcipánová hmota surová
- 1lžíceCukr moučkový
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
654 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
27 g
Sacharidy
96 g
Vláknina
20 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Dvacet kardamomových tobolek nahrubo roztlučeme v hmoždíři a odstraníme z nich zelené slupky. Rozdrtíme černá semena na jemný prášek. Teplé mléko, droždí a 30 gramů krupicového cukru promícháme v konvičce na mléko a necháme na teplém místě přibližně deset minut, dokud se na povrchu nevytvoří hustá pěna.
- 2Do mísy kuchyňského robotu prosejeme 460 gramů hladké mouky, přidáme sůl, dvě rozšlehaná vejce, 60 gramů másla, kardamon a promícháme. Přidáme kvásek a hnětacím hákem nízkou rychlostí 2 minuty těsto zpracováváme. Potom rychlost zvýšíme a hněteme dalších asi 8 minut. Těsto musí být vláčné a měkké. Pokud těsto hněteme ručně, bude nám to trvat asi 10 - 15 minut.
- 3Do velké mísy dáme mascarpone, jedno vejce a 50 gramů krupicového cukru. Dohladka prošleháme. Rozpůlíme vanilkový lusk a semena do krému vmícháme.
- 4Natlačíme rukama těsto do pekáče o rozměrech 34 x 24 cm ( pekáč napřed vytřeme tukem a vyložíme pečicím papírem )a upravíme na něj náplň. Na okrajích necháme volné místo. Naplněnou formu postavíme na teplé místo a necháme těsto kynout přibližně hodinu, objem by se měl zdvojnásobit.
- 5Předehřejeme troubu na 180 °C.
- 6Vložíme formu do předehřáté trouby a pečeme dozlatova asi 20 - 30 minut. Necháme vychladnout a pak dezert ostrým, zoubkovaným nožem nakrájíme na 12 čtverců.
- 7Do cukrářského zdobicího sáčku s velkou trubičkou dáme šlehačku a na každém dílu dezertu vytvoříme růžičku. Ostrým nožem, nebo škrabkou na zeleninu nakrájíme tenké nudličky marcipánu a na šlehačku je nalámeme. Marcipán se lépe krájí, když ho předtím asi na 10 minut uložíme do mrazničky. Čtverce pak poprášíme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.