Svíčková omáčka
190 min.
Ingredience
- 4kusyMrkev kořen
- 3kusyPetržel kořen
- 100gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 250gramůVepřové maso libové
- 60gramůSlanina vepřová
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžičkaPepř černý celý
- 1lžičkaNové koření celé
- 1lžičkaBobkový list
- 1lžičkaSůl
- 1lžíceOcet vinný
- 1,5litryVoda pitná
- 500mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 4lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžíceCukr krupice
- 2lžičkyCitronová šťáva
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
410 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
28 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
7 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve očistíme mrkev, celer, petržel a cibuli. Zeleninu, kromě cibule nakrájíme na větší kusy.
- 2Maso omyjeme nakrájíme na větší kusy a slaninou prošpikujeme.
- 3Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme maso a zeleninu, krátce osmahneme, přisypeme pepř, nové koření, bobkový list, trochu cukru a zalijeme horkou vodou, přidáme ocet a trochu soli.
- 4Takto necháme na mírném ohni vařit zhruba dvě hodiny.
- 5Když je maso hotové vyndáme jej.
- 6Tekutinu přes síto přelijeme do jiného hrnce či nádoby.
- 7Zachycenou zeleninu a koření dáme stranou, tekutinu vrátíme do hrnce.
- 8Mrkev, celer a petržel nožem nakrájíme na co nejmenší kousky, ty vrátíme do tekutiny.
- 9Znovu zahřejeme a přilijeme po troškách smetanu promíchanou s moukou, omáčka se nám zahustí.
- 10Omáčku stačí ochutit trochou cukru, citrónovou šťávou a popřípadě ještě solí.
- 11Hotovou omáčku servírujeme z dostatečným množstvím masa, nakrájeného na plátky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
kuala
po 9. 6. 2014
Doporucuji
lucus20
čt 14. 5. 2015
Svíčková omáčka
Výborná varianta Svíčkové, pro ty, kdo nemají troubu na upečení masa a zeleniny🙂