Svíčková se žampiony
120 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 120gramůZelenina kořenová
- 1kusBobkový list
- 1špetkaTymián sušený
- 4kusyPepř černý celý
- 1kusCitronová kůra
- 3lžíceVíno bílé
- 1lžičkaOcet kvasný lihový
- 250gramůŽampiony čerstvé
- 4lžíceOlej stolní
- 3decilitryZakysaná smetana
- 50gramůSádlo škvařené
- 2kusyNové koření celé
- 1hrnekHovězí vývar základní
- 1špetkaCukr krupice
- 600gramůHovězí svíčková
- 50gramůAnglická slanina
- 1špetkaSůl
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
665 kcal
Bílkoviny
42 g
Tuky
40 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
2 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Slaninou protkneme odblaněnou svíčkovou, osolíme a ze všech stran prudce osmahneme na oleji.
- 2Nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu osmahneme na části sádla, přidáme bobkový list, pepř, nové koření, tymián a citrónovou kůru.
- 3Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a povaříme.
- 4Do základu dáme opečenou svíčkovou, přikryjeme a v troubě udusíme.
- 5Během dušení maso obrátíme.
- 6Měkké maso vyndáme, šťávu zahustíme světlou jíškou, připravenou ze zbytku sádla a hladké mouky.
- 7Povaříme a zjemníme rozšlehanou smetanou.
- 8Omáčku můžeme vylepšit bílým vínem, přidáme dle chuťi trochu octa, cukru a opět povaříme a přecedíme.
- 9Přidáme nakonec žampiony podušené na troše sádla a vody.
- 10Nakrájíme maso, dáme na mísu, obložíme žampiony, podlijeme trochou omáčky a větší část omáčky podáváme v omáčníku.
- 11Podáváme s knedlíkem nebo s rýží.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.