Sýrový koláč s avokádovou pěnou
52 min.
Ingredience
- krém
- 5kusůAvokádo
- 150gramůSýr Lučina - termizovaný
- 230mililitrůMajonéza
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžíceCitronová šťáva
- 1lžícePetržel - nať
- na ozdobu
- 3kusyKiwi
- 250gramůKrab nakládaný
- těsto
- 175gramůMouka pšeničná hladká
- 0,5lžíceCitronová kůra
- 0,5lžíceCukr krupice
- 60gramůSýr Čedar
- 40gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceVoda pitná
- 1kusVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
544 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
39 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
10 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Do větší mísy prosejeme 175 g hladké mouky, smícháme s 1/2 lžíce nastrouhané citronové kůry, 1/2 lžíce krupicového cukru, přimícháme 60 g nastrouhaného sýra Čedaru.
- 240 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme 2 lžíce studené vody s rozmíchaným žloutkem. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- 3Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 4Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3-4 mm.
- 5Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar.
- 6Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- 7Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu (pečící papír odložíme). Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje formy. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 15-17 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout.
- 8Připravíme avokádový krém. 5 kusů avokáda omyjeme, oloupeme, zbavíme pecek a pokrájenou dužinu dáme do mísy. Přidáme sýr Lučinu, majonézu, sůl, citronovou šťávu a krém vyšleháme do hladka. Omyjeme petrželku a drobně ji pokrájíme. Pak ji zamícháme do avokádového krému. Kiwi omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky.
- 9Na koláčový korpus naneseme krém. Ozdobíme ho krabím masem a plátky kiwi. Koláč nakrájíme a podáváme vychlazený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.