Tagliatelle se zaječím ragú
290 min.
Ingredience
- 1,8kilogramyZaječí maso
- 40gramůČesnek
- 260gramůKarotka
- 200gramůCibule
- 200gramůPórek
- 200gramůCeler - nať
- 40gramůOlej olivový
- 12gramůTymián čerstvý
- 6kusůBobkový list
- 400mililitrůVíno červené
- 400gramůRajčata
- 200gramůMáslo čerstvé
- 90gramůSůl
- Kuřecí základ Ambiente [47000]
- 6kusůBobkový list
- 200gramůCibule
- 260gramůKarotka
- 3kilogramyKuřecí skelety
- 20gramůNové koření celé
- 40gramůOlej olivový
- 2gramyPepř černý celý
- 4litryVoda pitná
- Těsto na domácí těstoviny – pasta fresca Ambiente [47088]
- 0,5kilogramMouka pšeničná - Semolina
- 40gramůOlej olivový
- 90gramůSůl
- 360gramůVejce slepičí
- 1,2kilogramyMouka pšeničná hladká
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1183 kcal
Bílkoviny
64 g
Tuky
37 g
Sacharidy
143 g
Vláknina
6 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Očistíme zaječí stehna, oloupeme česnek, karotku a cibuli, očistíme pórek a řapíkatý celer. Celer, karotku, cibuli a pórek pokrájíme nadrobno, česnek nahrubo nasekáme.
- 2Ve velkém kastrolu rozehřejeme olivový olej a na něm zprudka opečeme zaječí stehna, aby získala barvu a chuť. Opečená stehna vyjmeme, odložíme a na tuku v kastrolu orestujeme nakrájenou zeleninu a česnek. Přidáme čerstvý tymián s bobkovým listem, dále restujeme, až směs ztmavne, potom vše zalijeme červeným vínem chianti a svaříme. Do omáčkového základu pak vrátíme opečená stehna, podlijeme kuřecím základem Ambiente, přidáme překrájená rajčata San Marzano a dáme přikryté na 4 hodiny pozvolna dusit do trouby předehřáté na 115 °C.
- 3Připravíme těsto na domácí těstoviny, rozválíme je na tenké placky, ze kterých nakrájíme široké dlouhé nudle tagliatelle.
- 4Pro jednodušší krájení vyválené těsto několikrát přeložíme na sebe a podle potřeby krájíme tenčí nebo silnější nudle.
- 5Než dokončíme ragú, uvaříme nudle v osolené vodě al dente, tj. asi 3 minuty.
- 6Po 4 hodinách pozvolného dušení, když je maso šťavnaté a měkké, vyndáme je z kastrolu a dáme vychladnout. Vychladlé obereme z kostí, dvěma vidličkami roztrháme na vlákna a dáme do čistého kastrolu se změklým máslem. Na maso s máslem propasírujeme omáčku, podle chuti přisolíme a vše krátce povaříme. Přisypeme čerstvě uvařené tagliatelle, vše spolu promícháme, rozdělíme na talíře a servírujeme.
- 7Těsto na domácí těstoviny – pasta fresca Ambiente [47088]:
- 8Obě mouky, hladkou italskou a mouku semola (nahrubo mletá tvrdozrnná pšenice), smícháme dohromady a vytvoříme kopeček, do kterého uděláme důlek. Do důlku nalijeme vejce (nejlépe pasterovaná) a vše rukama důkladně promícháme. Je-li těsto příliš tuhé a nepoddajné, přidáme opatrně trošku vody.
- 9Těsto propracováváme rukama nejméně 30 minut, musí být hladké bez hrudek a nesmí se lepit.
- 10Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme na hodinu odpočívat do lednice.
- 11Těsto vyválíme a vykrajujeme na požadované tvary (fettuccine, togliatelle apod.).
- 12Těstoviny vaříme al dente ve vařící osolené vodě s olivovým olejem. Vodu musíme osolit tak, aby byla slaná jako konečný pokrm. Množství vody musí být vždy pětinásobkem množství těstovin. Čerstvé těstoviny nikdy po uvaření neproplachujeme vodou, ale ihned je zamícháme s omáčkou.
- 13Správně uvařené těstoviny al dente mají uvnitř malou světlou tečku. Pokud je uvaříme moc, nepojmou do sebe chuť omáčky a budou rozměklé, pokud je uvaříme málo, budou se lepit na zuby.
- 14Kuřecí základ Ambiente [47000]:
- 15Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky.
- 16Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
- 17Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.
- 18Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je.
- 19Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.