Tažený závin s višněmi a ořechy
55 min.
Ingredience
- 300gramůVišně
- 3lžíceCukr krupice
- 150gramůStrouhanka
- 1kusVejce slepičí
- 2lžíceMáslo čerstvé
- Na posypání
- 3lžíceCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- Ořechová směs
- 200gramůOřechy vlašské
- 1lžícePomerančová kůra
- 3lžíceCukr krupice
- 1kusCukr skořicový
- 1,25gramySmetana 16% (pochoutková)
- Těsto
- 300gramůMouka polohrubá
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 1kusVejce slepičí
- 0,5decilitrOlej slunečnicový
- 2špetkySůl
- 1,25decilitryVoda pitná
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
615 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
29 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
4 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Do mísy nasypeme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Přidáme vejce, olej, sůl a vlažnou vodu. Vše promícháme a uhněteme hladké vláčné těsto. Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme odpočinout asi 30 minut.
- 2Mezitím dáme do mísy vlašské ořechy, nastrouhanou pomerančovou kůru, cukr, skořicový cukr a směs tyčovým mixérem rozmixujeme nahrubo. K ořechům přidáme zakysanou smetanu a směs promícháme. Višně omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme. V pánvi na másle dozlatova usmažíme strouhanku.
- 3Na vál rozložíme velkou čistou utěrku, poprášíme ji moukou a těsto na utěrce rozválíme. Poté hřbety rukou těsto vytáhneme co nejtenčeji. Těsto posypeme strouhankou, rozetřeme ořechy, na ně rozložíme višně, které posypeme cukrem podle kyselosti višní. Dva okraje závinu přeložíme dovnitř a pomocí utěrky těsto stočíme do závinu, opatrně ho přeložíme na plech s pečícím papírem. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme ho péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Pečeme přibližně 20 minut dozlatova.
- 4Vychladlý závin nakrájíme na plátky, posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.