Telecí hlava ve vínové omáčce
150 min.
Ingredience
- Jíška
- 50gramůMáslo čerstvé
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1kilogramTelecí hlava
- 3,5litryVoda pitná
- 300gramůCeler bulvový
- 100gramůPórek
- 2kusyCibule
- 1kusMrkev kořen
- 3decilitryVíno bílé
- 1kusBobkový list
- 0,5lžícePepř černý celý
- 2lžičkySůl
- 2centilitryOcet vinný
- 1centilitrSherry brandy
- 2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 3špetkyPepř bílý
- 2kusyHřebíček
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
925 kcal
Bílkoviny
58 g
Tuky
58 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
5 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Očistíme a omyjeme 1-1.5 kg telecí hlavy. Hlavu dáme do většího hrnce, přilijeme vodu (2.5 litru) a krátce vaříme (asi 20 minut).
- 2Mezitím očistíme a omyjeme celer, pórek, 2 cibule a mrkev. Poté hlavu vyjmeme, maso z hlavy nakrájíme na větší kousky, než je velikost sousta a dáme do čistého hrnce. Přilijeme 1 litr vody, 3 dl bílého vína, přidáme očištěnou zeleninu, bobkový list, hřebíčky, celý pepř a sůl. Maso z hlavy vaříme přibližně 1.5 hodiny doměkka. Vaříme při mírné teplotě pod poklicí, jen aby vývar probublával. Měkké maso vyjmeme a odložíme do mísy, kterou zakryjeme. Vývar vaříme do doby, až jej zredukujeme na polovinu. Mezitím v pánvi na rozpuštěném máslo usmažíme z hladké mouky světlou jíšku. Vmícháme ji do scezeného vývaru a pomalu vaříme asi 8 minut. Přimícháme 2 cl vinného octu, 1 cl Sherry brandy.
- 3Nakonec pro zjemnění chuti přidáme 2 dl sladké smetany a sůl s bílým pepřem. Maso vrátíme do omáčky, prohřejeme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.