Telecí ořech s lanýži
120 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 600gramůBramborová kaše
- 900gramůTelecí ořech
- 50gramůLanýž
- 200mililitrůBešamel
- 2lžičkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 100gramůSlanina vepřová
- 100mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 20gramůPažitka
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
452 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
23 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
2 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Kulatý telecí ořech vcelku vložíme do horké vody, osolíme a 7 až 10 minut povaříme, aby maso bylo tužší. Maso vyjmeme a necháme okapat. Ořech v jedné třetině odřízneme, a větší kus masa vydlabeme tak, aby nám vznikla kapsa o tloušťce stěn asi 2 cm. Vydlabané maso posekáme nadrobno, bešamel smícháme se smetanou a přimícháme spolu s plátky lanýže k vydlabanému masu. Nakonec vmícháme posekanou pažitku. Vzniklou směsí naplníme kapsu v masu, přiklopíme třetinou odříznutého masa, vložíme do pekáčku, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kostičky slaniny a chvilku opékáme, až slanina pustí tuk a cibule se orestuje. Nyní podlijeme vodou z hrnce, kde jsme povařili ořech, osolíme, opepříme a pečeme v troubě asi hodinu. Často maso poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem z hrnce.
- 2Upečené maso naporcujeme a podáváme nejlépe s bramborovou kaší.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.