Telecí řízky v křupavé bramborové panádě s jarní zeleninou
50 min.
Ingredience
- 2kusyKedlubna
- 500gramůChřest bílý
- 6kusůCibulka jarní
- 40gramůMáslo čerstvé
- 4špetkySůl
- 1špetkaCukr krupice
- 3lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2kusyVejce slepičí
- 560gramůTelecí kýta
- 3špetkyPepř černý mletý
- 600gramůBrambory
- 8špetekMuškátový oříšek
- 4lžíceOlej rostlinný
- 6kusůBazalka
- 100gramůCréme fraiche
- 400gramůMrkev kořen
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
624 kcal
Bílkoviny
43 g
Tuky
33 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
12 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Oloupeme, očistíme, omyjeme, šikmo nakrájíme na tenká kolečka, mrkev a kedlubny na hranolky. Chřest oloupeme, dřevnaté konce odkrojíme, zbytek krájíme šikmo na malé kousky. Jarní cibulky očistíme, opláchneme a také šikmo pokrájíme na kroužky.
- 2V hrnci rozpustíme máslo, při střední teplotě a za stálého míchání na něm orestujeme mrkev a kedlubny, přilijeme 3 polévkové lžíce vody, okořeníme solí a cukrem. Zakryjeme poklicí, při mírné teplotě dusíme přibližně 5 minut, občas zamícháme. Na talíř nasypeme mouku. V hlubokém talíři rozkvedláme vejce. Telecí řízky opláchneme studenou vodou, osušíme, stejnoměrně naklepeme mezi dvěma listy průhledné fólie, osolíme a opepříme.
- 3Chřest přidáme k zelenině, hrnec zakryjeme a při mírné teplotě povaříme ještě 10 minut.
- 4Na pracovní ploše rozložíme 4 kusy alobalu. Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a na zeleninovém struhadle vytvoříme velmi tenké hranolky, osušíme kuchyňským papírem a část rozdělíme na připravené kusy alobalu. Okořeníme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Řízky obrátíme v mouce, protáhneme vejci a vložíme na bramborové lož, zbylé nastrouhané brambory rozdělíme na řízky, překlopíme alobalem a bramborovou panádu pevně přitiskneme.
- 5Ve velké pánvi rozehřejeme olej, řízky vybalíme z alobalu a opatrně je pomocí obracečky nebo velké lžíce přendáme na pánev. Nejprve je zprudka 2 minuty pečeme, potom zmírníme teplotu a pečeme další 3 minuty. To samé z druhé strany. Při obracení řízků buďme velmi opatrní.
- 6Česnek medvědí neboli bazalku opláchneme, dosucha otřepeme a nakrájíme na tenké proužky, silnější konce stonků odstraníme. Spolu s jarními cibulkami a créme fraiche vmícháme do zeleniny, vše prohřejeme.
- 7Na talířích upravíme zeleninu i křupavé řízky a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.