Telecí s mandlovou krustou a bramborovou kaší s parmezánem
135 min.
Ingredience
- Bramorová kaše
- 250gramůBrambory
- 5decilitrůVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 50gramůCréme fraiche
- 60gramůSýr Parmezán
- Krusta
- 100gramůCibule
- 1lžíceMáta
- 150gramůMáslo čerstvé
- 30gramůMandle loupané
- 30gramůPistácie
- 2lžíceCitronová kůra
- 350gramůChléb konzumní
- 0,5špetkaSůl
- 3špetkyPepř černý mletý
- 1lžíceMeduňka
- Na ozdobení
- Na pečení masa
- 3lžíceOlej olivový
- 1,5decilitryPivo tmavé 13% 4,4% obj.
- Restované maso
- 800gramůTelecí kotlety
- 1lžičkaPepř citronový
- 0,5lžičkaSůl
- 3lžíceOlej olivový
- Vařená karotka
- 400gramůKarotka
- 5decilitrůVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1158 kcal
Bílkoviny
62 g
Tuky
69 g
Sacharidy
71 g
Vláknina
6 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Vykostěnou telecí kotletu omyjeme, osušíme a špalíček masa osolíme a posypeme čerstvě pomletým citrónovým pepřem. V pánvi rozpálíme extra olivový olej a maso orestujeme z každé strany dozlatova. Poté maso odložíme do mísy.
- 2Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Bylinky: mátu s meduňkou omyjeme a drobně je pokrájíme. Na zbylý olivový olej přidáme máslo, nakrájenou cibuli, zpěníme ji, přimícháme posekané mandle a pistácie. Za stálého míchání přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a bylinky. Postupně přidáváme nastrouhaný chléb. Směs osolíme, ochutíme čerstvě pomletým pepřem. Směsí obalíme maso tak, že vrstvu asi 3-5 cm silnou důkladně k masu postupně přitlačíme. Maso dáme do pekáčku s 3 lžícemi olivového oleje a v předehřáté troubě na 80°C dopékáme. K masu přilijeme 1.5dl piva. Postupně snížíme teplotu na 60°C a pečeme doměkka.
- 3Stejně velikou mladou karotku očistíme a omyjeme. Z karotky vytvoříme stejné "válečky" tak, že jí odřežeme v určité výši kořínky. V rendlíku přivedeme k varu 1 litr vody a karotku povaříme přibližně 5 minut. Poté ji scedíme a necháme okapat.
- 4Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky, dáme je do hrnce s 5 dl vody, 0.5 lžičkou soli a uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 20 minut. Poté je scedíme, rozmačkáme, přidáme 2 žloutky, créme fraiche, sůl a vyšleháme jemnou kaši. Formičky o průměru asi 10 cm, které se dají otevřít, vyložíme karotkou, která bude kopírovat obvod. Doprostřed vložíme bramborovou kaši, posypeme ji parmezánem a dáme do předehřáté trouby na 160°C zapéct. Pečeme přibližně 15-20 minut.
- 5Na talíře opatrně položíme formičky s karotkou a kaší. Formičky uvolníme a váleček z karotky ozdobíme lístky meduňky. Přidáme pokrájené plátky kotlety s ořechovou krustou, pokapeme výpekem a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.