Terina z candáta s krabím masem a mušlemi
0 min.
Ingredience
- flambované mušle
- 6kusůMušle svatojakubské
- 0,75lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř bílý
- 1kusŠalotka
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceOlej olivový extra panenský
- 500gramůMušle slávky
- 1,25decilitrySherry brandy
- na oblohu
- 1kusKapie
- 2kusyCitrony
- rybí paštika
- 1decilitrMléko plnotučné
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžičkaPepř bílý
- 2kusyVejce slepičí
- 1,25decilitrySherry brandy
- 2kusyRohlíky bílé
- 0,7decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžícePažitka
- 0,75lžíceSůl
- 400gramůCandát obecný
- 200gramůSlanina vepřová
- 75gramůKrabí maso mražené
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
932 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
48 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
4 g
Cukr
279 mg
Postup přípravy
- 1Nejdříve pořádně rozpálíme ve velké pánvi olivový olej. Do něj vložíme omyté, osušené, osolené a opepřené mušle sv. Jakuba a slávky a restujeme je 1,5 minuty, aby na povrchu zezlátly. S mušlemi nehýbeme, neposunujeme je. Pak je obrátíme, přidáme trochu másla a vypneme plotýnku a necháme takto odpočívat ještě tak 2-3 minuty.
- 2Potom je vyjmeme a na tom samém tuku zpěníme očištěnou, drobně pokrájenou cibulku, přidáme k ní znovu mušle, přilijeme 2 cl koňaku, který zažehneme a flambujeme.
- 32 rohlíky pokrájené na kolečka namočíme do mléka. Plátky candáta omyjeme, nadrobno pokrájíme a dáme do mísy. Přidáme k němu žloutky, petrželku, pažitku, pepř, sůl a 2 cl koňaku. Vše vymícháme v hladkou hmotu, pak přidáme namočené rohlíky, 25 g rozpuštěného másla, smetanu a znovu vše zamícháme do rybí paštiky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který nakonec lehce zapracujeme do paštiky, a dáme vychladit na 30 minut do chladničky.
- 4Nádobu na terinu vyložíme dlouhými tenkými plátky slaniny tak, aby okraje slaniny visely alespoň 5 cm přes okraj nádoby. Pak nádobu vyložíme 1/3 rybí paštiky, doprostřed rozložíme vařené krabí maso a mušle sv. Jakuba se slávkami, zakryjeme druhou třetinou rybí paštiky, na ni dáme znovu krabí maso a mušle. Vše zakryjeme zbytkem rybí paštiky a pokryjeme přehnutými plátky slaniny. Nádobu uzavřeme, dáme ji do pekáče s horkou vodou a dáme do předehřáté trouby péct. Terinu pečeme téměř 1 a 1/2 hodiny při 175 °C.
- 5Vychladlou rybí terinu necháme v chladničce 12 hodin.
- 6Porce servírujeme s plátky citronu a červenou kapií.
- 7
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.