Terina z nudlového těsta s bazalkovým pestem
100 min.
Ingredience
- nudlové těsto
- 2kusyVejce slepičí
- 2lžíceVíno bílé
- 1lžíceOlej olivový
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- pesto
- 6lžicBazalka
- 1,25decilitryOlej olivový extra panenský
- 150gramůSýr Parmezán
- 2špetkyPepř bílý
- 2lžíceOříšky piniové
- 3kusyČesnek
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
760 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
51 g
Sacharidy
50 g
Vláknina
2 g
Cukr
852 mg
Postup přípravy
- 1K přípravě nudlové teriny si nejdříve připravíme těsto.
- 2Hladkou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce rozklepneme vejce a postupně přidáváme olej s bílým vínem a nejdříve pomocí vidličky, potom rukama, vypracujeme tuhé, ale vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody.
- 3Těsto rozdělíme na 4 díly, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočinout. Z každého bochánku vyválíme na pomoučeném vále placku asi 2 mm silnou, z každé placky nakrájíme nejdříve stejné obdélníky přibližně 8 x 20 cm, které vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou a vaříme 4 minuty. Díly opatrně vyjmeme, zchladíme, dáme okapat na utěrku nebo pečící papír.
- 4Nádobu na terinu vymažeme olejem a vyložíme pláty těsta tak, aby nám po stranách přečnívaly přes okraj (minimálně 6 cm, vše záleží na rozměru nádoby).
- 5Do mixeru dáme omyté a okapané lístky bazalky. Přidáme k nim pokrájený česnek, který by měl být z pesta jenom cítit, nikoli mu vévodit. Lístky s česnekem rozmixujeme, pomalu přilijeme polovinu olivového oleje a stále pomalu mixujeme, pak do mixéru přisypeme piniové oříšky, přidáme sůl, pepř, 50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu a pomalu doléváme zbytek oleje, mixujeme až nám vznikne hladké a krémovité pesto (hustá omáčka).
- 6Na dno vyložené nádoby těstem naneseme lžící bazalkové pesto, posypeme trochou parmezánu a zakryjeme dílem těsta. Tento postup opakujeme do spotřebování těsta. Přečnívající okraje těsta přeložíme na poslední díl a lehce je rukou přitlačíme.
- 7Nádobu s terinou vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 20 minut při 225 °C.
- 8Upečenou nudlovou terinu necháme asi 10 minut vychladnout, pak ji vyklopíme na mísu a pokrájíme na porce. Chutná s rajčatovým salátem.
- 9
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.