Thajské hovězí kari s limetkami
95 min.
Ingredience
- 400gramůKokosové mléko
- 900gramůHovězí kližka
- 300mililitrůHovězí vývar základní
- 2lžíceArašídová pomazánka
- 0,5kusLimetka
- 1lžíceKoriandr čerstvý
- 5kusůChilli paprička
- Kari pasta
- 1lžičkaKmín římský
- 6kusůKardamom
- 4lžičkyPaprika mletá sladká
- 1kusMandarinky
- 5kusůChilli paprička
- 5lžičekCukr krupice
- 1kusCitronová tráva
- 3stroužkyČesnek
- 1kusGalgan
- 4kusyŠalotka
- 2lžíceOlej rostlinný
- 0,25lžičkaHřebíček mletý
- 2lžíceKoriandr celý
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5kusLimetka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1008 kcal
Bílkoviny
65 g
Tuky
41 g
Sacharidy
114 g
Vláknina
41 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Kokosové mléko vlijeme přes síto do většího hrnce, hustší sedlinu si odložíme stranou. Polovinu jí vmícháme zpět do mléka, přidáme na menší kousky nakrájené maso, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Zakryjeme a na mírném ohni vaříme cca 50 minut.
- 2Mezitím připravíme kari pastu. Semínka koriandru, kardamomu a kmín v pánvi nasucho cca 1-2 minuty osmahneme. Přemístíme do mísy, přidáme muškátový oříšek, hřebíček, skořici, papriku a nastrouhanou kůru z mandarinky. Vmícháme nadrobno nasekané chilli papričky bez semínek, utřené s cukrem a solí. Poté přidáme rozdrcený česnek, nadrobno pokrájenou lodyhu citronové trávy, nasekaný oloupaný galgán, najemno nakrájenou šalotku a krevetovou pastu. Vše důkladně promícháme a zpracuejeme na jemnější pastu. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájený koriandr, zakápneme šťávou vymačkanou z limety a olejem.
- 3Směs z hrnce scedíme přes síto do rendlíku a maso odložíme. Jeden hrnek této směsi přelijeme do woku a přidáme tři lžíce připravené kari pasty. Zprudka přivedeme k varu a necháme zredukovat, až se odpaří téměř všechna tekutina. Nakonec vmícháme zbytek kokosové sedliny, arašídovou pomazánku a maso. Nezakryté necháme zvolna vařit cca 15-20 minut. Mezitím občas podlejeme trochou zachycené omáčky.
- 4Před dokončením dochutíme šťávou z obou limetek, směs rozdělíme do vyhřátých misek, dozdobíme plátky limetek, nasekanou koriandrovou natí a plátky chilli papriček a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.