Thajský salát s krevetami, restovanou šalotkou a česnekovým dresinkem
60 min.
Ingredience
- 675gramůKrevety tygří
- 1kusLimetka
- 1kusChilli paprička
- 1kusMango
- 2kusyMrkev kořen
- 1kusCibule červená
- 1lžičkaMáta
- 1lžičkaKoriandr mletý
- 3lžíceOřechy burské pražené
- 4kusyŠalotka
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2lžíceOlej olivový
- 2lžíceOlej arašídový (podzemnicový)
- Dresink
- 1stroužekČesnek
- 2lžičkyCukr krupice
- 1lžíceOmáčka rybí
- 1kusChilli paprička
- 1lžičkaOcet rýžový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
489 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
14 g
Sacharidy
56 g
Vláknina
6 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Z krevet oloupeme krunýře, odstraníme střívka, ocásky ponecháme. Vložíme je do skleněné mísy, přidáme na jemno strouhanou kůru z limety, nadrobno rozkrájenou polovinu chilli papričky bez semínek, olej, sůl a pepř, promícháme. Při pokojové teplotě necháme 30 - 40 minut marinovat.
- 2Mezitím připravíme dresink. Do hmoždíře vložíme nadrobno pokrájený česnek a cukr. Utřeme do hladké pasty, vmícháme do ní tři čtvrtiny šťávy z limetek a lžíci rybí omáčky. Přelijeme do džbánku a smícháme s nadrobno nasekanou chilli papričkou. Na závěr dochutíme rýžovým octem.
- 3Mango oloupeme, odstraníme pecku. Dužinu krájíme na tenké nudličky. Vsypeme do mísy, přidáme na nudličky pokrájenou mrkev, pláty okurky a půlměsíčky červené cibule. Přelijeme polovinou dresinku, důkladně promícháme. Směs rozdělíme do servírovacích misek.
- 4Litinovou pánev rozpálíme na vysokou teplotu a potřeme olejem. Vložíme do ní krevety, po každé straně orestujeme cca 2 - 3 minuty. Po vyjmutí naaranžujeme na porce v miskách. Přelijeme zbytkem dresinku, dozdobíme snítkami koriandru a mátovými lístky.
- 5Šalotky pokrájíme na tenké plátky a na rozpáleném podzemnicovém oleji osmahneme do křupava. Salát posypeme nahrubo pokrájenými arašídy, zbytkem nasekané chilli papričky a smaženou cibulkou, ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.