Topinamburová krémová polévka
50 min.
Ingredience
- 2kusyBrambory
- 100gramůCibule
- 400gramůTopinambury
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1litrVývar drůbeží
- 300mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
679 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
36 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
9 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Dobře očištěný topinambur nakrájíme na menší kousky. (Hlízy nemusíme loupat, stačí je pouze očistit kartáčkem pod tekoucí vodou. Můžeme je ale i oškrabat jako brambory.) Oloupanou cibuli najemno nakrájíme.
- 2V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme na něm topinambur spolu s cibulí a čerstvým tymiánem. Zalijeme kuřecím vývarem a přivedeme k varu. Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené menší brambory, které polévku ještě zahustí, takže nemusíme přidávat jíšku. Přilijeme čerstvou smetanu, podle chuti dosolíme a opepříme.
- 3Na závěr vše vymixujeme s čerstvým máslem a polévku přecedíme přes jemný cedník. Před podáváním znovu krátce promixujeme, aby polévka získala pěnovou konzistence.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.