Tortelloni s gorgonzolovou omáčkou s ořechy a hruškami
67 min.
Ingredience
- 500gramůHrušky
- 100gramůOlej olivový extra panenský
- 100gramůOřechy vlašské
- 90gramůSůl
- 500gramůSýr Gorgonzola
- 300gramůSýr Parmezán
- 200gramůSýr Ricotta
- 33gramůSmetana 33% (šlehačka)
- Těsto na domácí těstoviny – pasta fresca Ambiente [47088]
- 1,2kilogramyMouka pšeničná hladká
- 0,5kilogramMouka pšeničná - Semolina
- 500gramůOlej olivový
- 90gramůSůl
- 360gramůVejce slepičí
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1542 kcal
Bílkoviny
50 g
Tuky
77 g
Sacharidy
134 g
Vláknina
4 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Těsto na domácí těstoviny – pasta fresca Ambiente [47088]:
- 2Obě mouky, hladkou italskou a mouku semola (nahrubo mletá tvrdozrnná pšenice), smícháme dohromady a vytvoříme kopeček, do kterého uděláme důlek. Do důlku nalijeme vejce (nejlépe pasterovaná) a vše rukama důkladně promícháme. Je-li těsto příliš tuhé a nepoddajné, přidáme opatrně trošku vody.
- 3Těsto propracováváme rukama nejméně 30 minut, musí být hladké bez hrudek a nesmí se lepit.
- 4Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu odpočívat do lednice.
- 5Těsto vyválíme a vykrajujeme na požadované tvary (fettuccine, togliatelle apod.).
- 6Těstoviny vaříme al dente ve vařící osolené vodě s olivovým olejem. Vodu musíme osolit tak, aby byla slaná jako konečný pokrm. Množství vody musí být vždy pětinásobkem množství těstovin. Čerstvé těstoviny nikdy po uvaření neproplachujeme vodou, ale ihned je zamícháme s omáčkou.
- 7Správně uvařené těstoviny al dente mají uvnitř malou světlou tečku. Pokud je uvaříme moc, nepojmou do sebe chuť omáčky a budou rozměklé, pokud je uvaříme málo, budou se lepit na zuby.
- 9Připravíme si těsto na domácí pasta fresca Ambiente, rozválíme ho na tenké pláty, které rozkrájíme na čtverce o straně 9 cm.
- 10Potom si připravíme náplň: Spolu utřeme osolený čerstvý sýr ricotta a nastrouhaný parmezán Parmigiano Reggiano. Část strouhaného parmezánu odložíme a použijeme na posypání hotového pokrmu.
- 11Okraje těstových čtverců potřeme vodou a na jejich středy vložíme kopečky připravené náplně. Pak je přeložíme na trojúhelníčky a kraje vidličkou přimáčkneme, aby se slepily. Dva vzdálenější cípy šátečků stočíme kolem prstu jako prstýnek, spojíme je k sobě a tak vznikne tortellona. Hotové těstoviny vložíme do vařící osolené vody a vaříme 3 minuty.
- 12Suroviny na omáčku připravíme tak, že oloupeme hrušky, zbavíme je stopek a jádřinců a pokrájíme na kostičky, sýr gorgonzola na kostky a vlašské ořechy nasekáme na malé kousky.
- 13V kastrolu s rozehřátým olivovým olejem opečeme kostičky hrušky, přidáme sekané vlašské ořechy a vše zalijeme smetanou. Nakonec přidáme nakrájenou gorgonzolu, stáhneme plamen a necháme sýr roztát. Dobře promícháme, aby byla omáčka sýrem stejnoměrně zahuštěná.
- 14Uvařené tortelloni smícháme opatrně s omáčkou, rozdělíme na talíře a servírujeme posypané strouhaným sýrem parmezán.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.