Tradiční provensálské daube
295 min.
Ingredience
- 700gramůHovězí plec
- 400mililitrůVíno červené
- 2lžíceOlej olivový
- 4kusyŠalotka
- 250gramůVepřový bok
- 250gramůŽampiony čerstvé
- 400gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 1kusBobkový list
- 450mililitrůVývar z hovězích kostí
- 50gramůAnčovičky konzervované
- 2lžíceOcet vinný červený
- 2lžíceKapary
- 6lžicMouka pšeničná hladká T 650
- 4stroužkyČesnek
- 1špetkaTymián čerstvý
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPetržel kudrnka
- 1lžícePomerančová kůra
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1031 kcal
Bílkoviny
70 g
Tuky
55 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
2 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Hovězí maso nakrájené na kousky, víno, olej, polovinu prolisovaného česneku a na kolečka pokrájenou šalotku vložíme do mísy, promícháme, přikryjeme a dáme nejméně na 4 hodiny do lednice.
- 2Na kostky pokrájený bůček nebo slaninu povaříme 10 minut ve vodě a poté vodu slijeme.
- 3V hladkou pastu smícháme 4 lžíce mouky a 2 lžíce vody. Další 2 lžíce mouky promícháme se solí a pepřem.
- 4Marinádu z hovězího masa slijeme a odložíme. Maso osušíme papírovými utěrkami a obalíme v mouce smíchané s pepřem a solí.
- 5Do hrnce vložíme vrstvu povařeného bůčku, vrstvu žampionů pokrájených na plátky, rajčat a hovězího masa. Vrstvy stále stejným způsobem střídáme. Zastrčíme mezi ně bouquet garni (svázaný bobkový list, tymián a petrželku) a sušenou pomerančovou kůru. Všechny suroviny podlijeme hovězím vývarem a odlitou marinádou. Na okraj naneseme z mouky připravenou pastu a hrnec přikryjeme.
- 6Připravený pokrm dusíme 2,5 hodiny v předehřáté troubě na 160 °C.
- 7V hmoždíři rozmělníme ančovičky, kapary a zbývající prolisovaný česnek. Směs, ocet a nakrájenou petrželku přidáme do pokrmu, hrnec opět přiklopíme a dusíme v troubě dalších 1,5 hodiny.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.