Tresčí polévka s mušlemi a chobotnicí
75 min.
Ingredience
- 1kilogramMušle slávky
- 8lžicOlej olivový
- 2kilogramyTreska aljašská
- 4lžíceCitronová šťáva
- 300gramůChobotnice
- 1kusCibule
- 4kusyRajčata
- 1kusMrkev kořen
- 1kusCeler bulvový
- 1stroužekČesnek
- 2lžíceTymián čerstvý
- 250mililitrůVíno bílé
- 2kusyCiabatta
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaSůl
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
511 kcal
Bílkoviny
68 g
Tuky
12 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Mušle vysypeme do mísy se studenou vodou a řádně je omyjeme a očistíme kartáčkem. Poškozené mušle odstraníme a všechny ještě jednou propláchneme ve studené vodě.
- 2V hrnci rozpálíme 5 lžic oleje a přidáme mušle a podlijeme 100 ml bílého vína. Opékáme 5 minut, dokud se mušle neotevřou. Poté z mušlí vyjmeme maso a odložíme ho stranou. Vývar z mušlí také odložíme pro další použití.
- 3Tresky omyjeme, osušíme, vykostíme a oddělíme hlavy, ocasy a ploutve. Tresky rozkrájíme na kusy, pokapeme citronovou šťávou a odložíme stranou.
- 4Hlavy, ocasy a ploutve vložíme do většího hrnce, zalijeme 2 litry vody, přiklopíme a necháme 15 minut vařit. Vzniklý vývar slijeme a odložíme na další použití.
- 5Chobotnice omyjeme, nakrájíme na kroužky a dáme stranou. V hrnci rozpálíme 3 lžíce oleje, přidáme najemno nakrájenou cibuli, pokrájená rajčata, mrkev, celer, česnek, pepř a tymián a za stálého míchání 5 minut vaříme.
- 6Přidáme víno, sůl a pepř a vaříme 10 minut. Přimícháme vývar z mušlí a vývar z ryb a polévku znova přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Poté přidáme maso z mušlí, chobotnice a maso z ryb. Vaříme dalších 5 minut, dokud není rybí maso a zelenina měkká.
- 7Na pánvi dozlatova osmahneme kousky ciabatty.
- 8Polévku rozdělíme na připravené talíře a podáváme s osmaženou ciabattou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.