Tuňák s dušenou čekankou, mandlovým krémem a pečeným citronem
75 min.
Ingredience
- 300mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 150gramůMandle
- 2lžičkySůl
- 4kusyČekanka
- 30mililitrůOlej olivový
- 1lžičkaCukr krupice
- 100gramůMáslo čerstvé
- 500gramůTuňák obecný
- 1lžičkaŠalvěj čerstvá
- 1lžičkaCitronová kůra
- 1špetkaPepř bílý
- 3kusyCitrony
- 0,5lžíceBazalka
- 0,5lžícePetržel kudrnka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
924 kcal
Bílkoviny
40 g
Tuky
78 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
10 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Mandle nasekáme, lžíci jich odložíme, zbytek smícháme se smetanou a zvolna přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme cca 10 minut. Mírně osolíme a v mixéru rozmixujeme do hladké konzistence. Nakonec přecedíme přes jemné síto.
- 2Čekanku očistíme, odstraníme svrchní listy, vložíme do pekáčku, zalijeme olejem smíchaným s cukrem, šťávou vymačkanou z jednoho citronu, špetkou soli a přidáme trochu vody tak, aby byla čekanka ponořená. Vložíme do trouby předhřáté na 170 °C a pečeme doměkka cca 30 minut. Po vyjmutí necháme oschnout. Přemístíme do čistého pekáčku s máslem a v troubě při teplotě 200 °C dopečeme dalších 5 minut. Zalijeme mandlovou omáčkou, posypeme najemno nasekanými mandlemi a zapečeme ještě 10 minut.
- 3Rybu vykostíme, zbavíme kůže a v nejvyšším místě vykrojíme svíčkovou-polodlouhý, vysoký váleček. Mírně osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Po všech stranách obalíme v nasekaných bylinkách se strouhanou citronovou kůrou a na chladném místě necháme chvíli odležet. Krátce před podáváním maso ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Uprostřed musí zůstat růžové.
- 4Zbylé dva citroy omyjeme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme jádra. Řezem dolů opékáme nasucho několik minut na tálu nebo pánvi,až zhnědnou.
- 5Hotovou čekanku rozdělíme ke středům talířů, vedle ní naskládáme řezy masa a doplníme pečeným citronem. Dozdobíme omáčkou a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.