Tvarohovo-mandlový koláč
80 min.
Ingredience
- 40gramůDroždí
- 100gramůCukr krupice
- 400mililitrůMléko polotučné
- 1špetkaSůl
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 250gramůPovidla švestková
- 1kusVejce slepičí
- 30gramůMáslo čerstvé
- 700gramůMouka polohrubá
- Mandlová náplň
- 400mililitrůMléko polotučné
- 250gramůCukr třtinový
- 1lžícePomerančová kůra
- 400gramůMandle
- Tvarohová náplň
- 250gramůTvaroh jemný
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 30gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCukr moučkový
- 2lžíceBrusinky sušené
- 1kusCukr vanilka
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
714 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
25 g
Sacharidy
106 g
Vláknina
6 g
Cukr
38 g
Postup přípravy
- 1Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, vsypeme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou vlažného mléka. Mísu zakryjeme, necháme vzejít kvásek.
- 2Pak do mísy nasypeme zbytek cukru, máslo, špetku soli, žloutky, zbytek mléka a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou, odložíme na teplé místo vykynout.
- 3V kastrolu přivedeme k varu mléko, přidáme cukr, až se začne mléko vařit, kastrol odstavíme ze sporáku. Přidáme pomerančovou kůru a nasekané mandle, vše promícháme.
- 4V misce rozmixujeme tvaroh s moučkovým a vanilkovým cukrem, žloutkem, máslem, nakonec přimícháme sušené brusinky.
- 5Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Plech vymažeme máslem, na dno rozložíme jeden díl těsta, potřeme ho tvarohovou směsí. Na tvarohovou směs položíme druhý rozválený díl těsta a potřeme mandlovou náplní. Nakonec rozválíme třetí kus těsta, položíme na mandlovou náplň a potřeme švestkovými povidly.
- 6Ze zbytku těsta vyválíme podlouhlé válečky a na povidlech vytvoříme mřížky, potřeme je potom rozšlehaným vejcem. Plech vložíme do předehřáté trouby, pečeme 40 minut. Po upečení necháme vychladnout a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.