Valašská hovězí kližka
105 min.
Ingredience
- 900gramůHovězí kližka
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 1lžičkaRozmarýn čerstvý
- 1lžičkaMajoránka
- 2špetkyChilli koření mleté
- 2lžičkySůl
- 2kusyCibule
- 5lžicOlej slunečnicový
- 2,5decilitryMasový vývar
- 100gramůMrkev kořen
- 50gramůCeler bulvový
- 50gramůPetržel kořen
- 100gramůPórek
- 1lžícePetržel kudrnka
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 2lžíceProtlak rajčatový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
557 kcal
Bílkoviny
51 g
Tuky
31 g
Sacharidy
21 g
Vláknina
7 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Omytou a osušenou hovězí kližku nakrájíme na plátky.
- 2V misce promícháme čerstvě roztlučený pepř 4 barev s čerstvým tymiánem, rozmarýnem, majoránkou, mletým chilli, solí a plátky masa směsí potřeme. Očištěné cibule pokrájíme nadrobno.
- 3V hlubší pánvi rozpálíme olej a plátky masa z každé strany krátce restujeme, přibližně po 1 minutě. Přidáme cibuli, promícháme a krátce asi minutu společně restujeme. Pak opatrně přilijeme masový vývar a pod pokličkou při mírné teplotě maso dusíme přibližně 80 minut.
- 4Mezitím očistíme, omyjeme a na kostičky pokrájíme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel. Omytý pórek nakrájíme na tenké proužky. Petrželovou nať omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
- 5Přibližně 25-30 minut před dovařením doložíme kromě petrželky všechnu zeleninu. Před dovařením přimícháme rajčatový protlak, dochutíme solí, přimícháme smetanu s petrželkou.
- 6Maso rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou se zeleninou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.