Valašská kyselica s houbami a klobásou
60 min.
Ingredience
- 4lžíceHouby sušené
- 1,4litryVoda pitná
- 250gramůBrambory
- 1,5lžičkySůl
- 1lžičkaKmín celý
- 500gramůZelí kysané
- 1kusBobkový list
- 4kusyNové koření celé
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 0,5lžičkaMajoránka
- 80gramůSlanina vepřová
- 240gramůKlobása ostravská
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 0,5lžíceMouka pšeničná hladká
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
440 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
36 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
4 g
Cukr
53 mg
Postup přípravy
- 1Sušené houby promyjeme, dáme do misky, zalijeme 2-3 dl vody a necháme namočené 30 minut. Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky, dáme do kastrolu, zalijeme 5 dl vody, přimícháme sůl a kmín. Vaříme asi 10-12 minut.
- 2Kysané zelí dáme do síta a propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme je do hrnce, zalijeme vodou (6 dl), přidáme scezené houby, bobkový list, nové koření, celý pepř, majoránku a pomalu vaříme asi 10-15 minut.
- 3K zelí přilijeme povařené brambory i s vodou a společně vaříme dalších 10 minut. Mezitím nakrájíme slaninu na kostičky, paprikovou pikantní klobásu na kolečka.
- 4V pánvi rozpustíme slaninu, přidáme k ní klobásu a krátce osmažíme. Pak klobásu se slaninou vložíme do polévky a pomalu vaříme asi 5 minut.
- 5Do misky nalijeme 1.5 dl smetany, přidáme 0.5 lžíce hladké mouky, směs rozmixujeme dohladka a přimícháme do polévky. Krátce povaříme, případně dochutíme solí a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.