Valašská zelná polévka
35 min.
Ingredience
- 0,5kilogramZelí kysané
- 0,5kilogramBrambory
- 100gramůKlobása vepřová
- 100gramůAnglická slanina
- 150gramůZakysaná smetana
- 2kusyCibule
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka pšeničná hladká
- 2kusyBobkový list
- 0,5lžičkaNové koření mleté
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2,5litryVoda pitná
- 0,5lžičkaKmín celý
- 50gramůHouby sušené
- 4lžíceMléko bio čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
512 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
37 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
5 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Kysané zelí nakrájíme na menší kousky a uvaříme ho doměkka v přiměřeném množství vody s kmínem.
- 2Brambory oškrábeme, omyjeme, rozkrájíme a uvaříme je doměkka ve vodě, do které jsme přidali bobkový list, nové koření, pepř, sůl a houby.
- 3Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásu a slaninu nakrájíme na menší kousky. V hrnci na rozehřátém másle osmažíme nejdříve nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme rozkrájenou klobásu a slaninu.
- 4Mouku rozmícháme s mlékem, přidáme do hrnce s uzeninami, přilijeme podle potřeby přibližně půl litru vody, promícháme a necháme 15 až 20 minut vařit. Potom vmícháme zakysanou smetanu, přidáme uvařené zelí, brambory a houby, důkladně promícháme, dochutíme pepřem a solí a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.