Vánoční čočka nakyselo
130 min.
Ingredience
- 500gramůČočka jedlá
- 2litryVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- 4gramyBobkový list
- 1kusCibule
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžíceSádlo škvařené
- 5lžicOcet kvasný lihový
- 1lžíceCukr krupice
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
502 kcal
Bílkoviny
33 g
Tuky
4 g
Sacharidy
83 g
Vláknina
39 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Dobře propranou a probranou čočku dáme do hrnce a zalijeme vodou. Necháme nabobtnat na 60 minut ve vodě. Potom vodu scedíme, čočku dáme do hrnce, přidáme bobkový list, sůl a přivedeme k varu. Na mírnějším plamínku pod poklici povaříme přibližně 60 minut, do změknutí čočky.
- 2V pánvi rozpálíme sádlo, osmahneme na něm doměkka oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou a mícháme do opražení mouky, aby se mohla připravit jíška. Potom stáhneme z ohně a necháme vychladnout.
- 3Měkkou čočku scedíme, vyhodíme bobkový list, vývar zachytíme, čočku dáme zpátky do hrnce. Do vychladlé cibule přilijeme 2 dl vývaru z čočky, za stálého míchání na mírném ohni připravíme jíšku. Vlijeme ji do hrnce s čočkou, zamícháme a zalijeme zbylým čočkovým vývarem. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme ještě 5-10 minut. Nakonec podle vlastní chuti dochutíme octem, cukrem, pepřem, případně ještě solí a stáhneme ze sporáku.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
čt 22. 10. 2015
Vánoční čočka nakyselo
Vánoční čočka nakyselo je tradičním receptem na luštěninu, který však můžete vařit i mimo vánoční svátky. Vyzkoušela jsem ho i já a mohu ho doporučit. Je celkem rychlý a čočka se nám zdála chuťově výborná.