Vánoční krůta
320 min.
Ingredience
- 1lžíceHrozinky
- 2plátkySlanina vepřová
- 1kusCibule
- 1kusVejce slepičí
- 4hrnkyChléb konzumní
- 2stroužkyČesnek
- 2lžičkySůl
- 2kilogramyKrůta
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 0,5hrnekVíno červené
- 0,5hrnekCukr třtinový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
586 kcal
Bílkoviny
83 g
Tuky
7 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
486 mg
Cukr
19 g
Postup přípravy
- 1Na marinádu smícháme červené víno, třtinový cukr, rozetřený česnek a špetu soli a pepře.
- 2Krůtu omyjeme, propláchneme a důkladně osušíme. Vnitřek vysypeme solí a pepřem a zvnějšku potřeme maso marinádou. Pečeme cca 4 h a průběžně potíráme zbytkem marinády. Poté zakryjeme a pečeme ještě cca 1 h. V průběhu pečení opět potíráme.
- 3Mezitím si připravíme nádivku. V rozpálené pánvi osmahneme najemno nakrájenou slaninu. Přidáme jemně nasekanou cibulku a orestujeme doměkka. Vmícháme chlebovou střídku, 2 lžíce vinné marinády, vejce a hrozinky. Pomocí lžíce směs rozdělíme do vymazané formy na muffiny a při střední teplotě pečeme cca 20 min.
- 4Hotovou krůtu zakryjeme a necháme cca 20 min odpočinout. Cedníkem oddělíme vypečenou šťávu od tuku, vmícháme trochu marinády, ohřejeme a podáváme jako omáčku. Servírujeme s upečenou nádivkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.