Vánoční muffiny s rozmarýnem

55 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
7730 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
568 g
Sacharidy
938 g
Vláknina
5 g
Cukr
832 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Formu na 12 ks muffin (nebo 24 kusů formiček na mini muffiny) vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, tupou stranou nože dřeň seškrábmeme do mísy. K vanilce přidáme měkké máslo pokrájené na kousky, pískový cukr a 3 žloutky. Máslo s přísadami utřeme do pěny, přidáme lžíci jemně nastrouhané citronové kůry a bílý smetanový jogurt. Zlaté hrozinky omyjeme, necháme okapat, bílky vyšleháme na tuhý sníh.
  • 2
    Do druhé mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva a špetkou soli. Sypkou směs postupně přimícháváme k máslové směsi a mícháme do doby, než se dobře spojí. Přidáme hrozinky a zlehka zapracujeme sníh z bílků. Formičky na muffiny naplníme do dvou třetin a dáme péct do trouby, předem vyhřáté na 180°C. Muffiny pečeme do zlatova přibližně 25 minut.
  • 3
    Mezitím připravíme citrónovou polevu: v misce do hladka vymícháme moučkový cukr s přecezenou citrónovou šťávu. Poleva by měla být hustá. V jedné misce vyšleháme bílek, do druhé misky dáme pískový cukr. Omyté a osušené malé větvičky rozmarýnu (6 malých snítek - asi 3 lžíce) a 6 kvítků (fialky) namočíme nejdříve do bílku, poté je celé obalíme v cukru a opatrně odložíme na mělký talíř. (Můžeme si pomoci pinzetou.)
  • 4
    Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, poté je vložíme do papírových košíčků a potřeme citrónovou polevou, ozdobíme připravenými větvičkami rozmarýnu i fialkami, polevu necháme zatuhnout. Muffiny dáme na mísu a servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.