Vánoční polévka
75 min.
Ingredience
- 1lžícePetržel - nať
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1kusŽemle tuková
- 500gramůKapr obecný
- 120gramůZelenina kořenová
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaMuškátový květ
- 0,5lžičkaSůl
- 70gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1šálekMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
416 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
27 g
Sacharidy
13 g
Vláknina
709 mg
Cukr
84 mg
Postup přípravy
- 1Odstraníme z kapří hlavy žábry, omyjeme a vaříme ji i s ocasem v osolené vodě do změknutí.
- 2Zhotovíme si světlou jíšku z másla a mouky.
- 3Vývar z hlavy přecedíme, zahustíme jíškou a necháme opět asi 10 minut povařit.
- 4Očištěnou a nastrouhanou zeleninu osmahneme na másle. Přidáme ji i s obraným masem z hlavy a drobně nakrájenými jikrami a mlíčím do vývaru. Znovu povaříme 10 minut.
- 5Pak polévku ochutíme muškátovým květem a špetkou mletého pepře.
- 6Polévku zjemníme žloutkem rozšlehaným v trošce mléka a dochutíme nasekanou petrželkou.
- 7Polévku podáváme s opraženou houskou na másle nakrájenou na malé kostičky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.