Vařená horácká roláda (závin)
65 min.
Ingredience
- Náplň
- 2lžíceVoda pitná
- 4lžíceHrozinky
- 100gramůPerník
- 130gramůPovidla švestková
- Ozdobení
- 150gramůStrouhanka
- 2kusyCukr skořicový
- 70gramůMáslo čerstvé
- Těsto
- 2litryVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- 100gramůKrupice dětská
- 2kusyVejce slepičí
- 400gramůBrambory
- 130gramůMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
852 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
148 g
Sacharidy
123 g
Vláknina
5 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Do hrnce dáme přibližně s 1,3 litru osolené vody, vložíme omyté brambory a uvaříme je do měkka (přibližně 20 minut). Pak je scedíme, oloupeme, jemně nastrouháme. V míse je smícháme s 200 g hrubé mouky, 1 lžičkou soli, 100 g dětské krupice a se 2 vejci.
- 2Vypracujeme tuhé těsto, na vál si rozprostřeme čisté plátno, mírně ho posypeme moukou a těsto rozválíme na obdélník o síle přibližně 1 cm.
- 3V misce rozředíme hustá povidla 1-2 lžícemi vody. Hrozinky dobře promyjeme v sítu, necháme okapat. Těsto potřeme švestkovými povidly, posypeme nastrouhaným perníkem a hrozinkami. Pomocí ubrousku těsto stočíme do závinu. Po obou stranách ubrousek dobře zavážeme provázkem, ve větším hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody, závin v ubrousku ponoříme do vařící vody a pomalu ho vaříme 15-20 minut pod poklicí.
- 4Uvařený závin vyjmeme z ubrousku, necháme chvilku vychladnout, posypeme strouhankou, skořicovým cukrem a polijeme máslem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.