Vařené kuře se sterilovaným chřestem a žampiony

100 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
794 kcal
Bílkoviny
54 g
Tuky
50 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
6 g
Cukr
7 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Mrkev, celer, pórek a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kusy, oloupané žampiony rozkrájíme na plátky, na malém kousku másla je orestujeme.
  • 2
    Do velkého hrnce dáme na prudkém ohni vařit vodu, když začne vřít, vložíme omyté celé kuře, pokrájenou zeleninu, bobkový list, hřebíček a pepř. Osolíme, stáhneme oheň a přiklopíme poklicí. Na mírném ohni vaříme přibližně hodinu, dokud kuře není měkké, pak je vyndáme, položíme na talíř a necháme trochu zchladnout.
  • 3
    Vývar scedíme, vyvaříme na půl litru a uschováme. Zeleninu už nebudeme potřebovat.
  • 4
    Z kuřete odstraníme kůži a kosti, maso nakrájíme na úhledné plátky.
  • 5
    V pánvi rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a za stálého míchání opékáme přibližně minutu, přilijeme vývar, přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme kousky kuřete, za občasného zamíchání vaříme dalších 5 minut, poté přidáme chřest, žampiony, víno, citrónovou šťávu a cukr.
  • 6
    Žloutky smícháme se smetanou a worchesterovou omáčkou, směs vmícháme do omáčky. Ještě jednou krátce zahřejeme, ale už nevaříme. Podáváme s bramborovou kaší a dušenou zeleninou, ozdobené několika snítkami čerstvých bylinek.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.