Vařené kuře se sterilovaným chřestem a žampiony
100 min.
Ingredience
- 2kusyMrkev kořen
- 1kusCibule
- 2kusyCeler řapíkatý
- 1kusBobkový list
- 1kusHřebíček
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř černý celý
- 25gramůMáslo čerstvé
- 25gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 175gramůChřest sterilovaný
- 150gramůŽampiony čerstvé
- 4lžíceVíno bílé
- 1lžíceCitronová šťáva
- 1lžičkaCukr krupice
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 4lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžičkaWorcester (worcesterská omáčka)
- 1000gramůKuře
- 250gramůPórek
- 2litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
794 kcal
Bílkoviny
54 g
Tuky
50 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
6 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Mrkev, celer, pórek a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kusy, oloupané žampiony rozkrájíme na plátky, na malém kousku másla je orestujeme.
- 2Do velkého hrnce dáme na prudkém ohni vařit vodu, když začne vřít, vložíme omyté celé kuře, pokrájenou zeleninu, bobkový list, hřebíček a pepř. Osolíme, stáhneme oheň a přiklopíme poklicí. Na mírném ohni vaříme přibližně hodinu, dokud kuře není měkké, pak je vyndáme, položíme na talíř a necháme trochu zchladnout.
- 3Vývar scedíme, vyvaříme na půl litru a uschováme. Zeleninu už nebudeme potřebovat.
- 4Z kuřete odstraníme kůži a kosti, maso nakrájíme na úhledné plátky.
- 5V pánvi rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a za stálého míchání opékáme přibližně minutu, přilijeme vývar, přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme kousky kuřete, za občasného zamíchání vaříme dalších 5 minut, poté přidáme chřest, žampiony, víno, citrónovou šťávu a cukr.
- 6Žloutky smícháme se smetanou a worchesterovou omáčkou, směs vmícháme do omáčky. Ještě jednou krátce zahřejeme, ale už nevaříme. Podáváme s bramborovou kaší a dušenou zeleninou, ozdobené několika snítkami čerstvých bylinek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.