Vařené vepřové s hrachovou kaší
145 min.
Ingredience
- 4krajíceChléb pšeničný (bílý)
- Kaše
- 600gramůHrách loupaný
- 1,5litryVoda pitná
- 2lžičkySůl
- 1kusCibule
- 1,5lžičkyMajoránka
- Na polití kaše
- 4lžíceSádlo škvařené
- Vařené maso
- 300gramůVepřová krkovička
- 1,5litryVoda pitná
- 200gramůPórek
- 200gramůMrkev kořen
- 300gramůCeler bulvový
- 100gramůPetržel kořen
- 2špetkyTymián čerstvý
- 2lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 300gramůVepřový bok
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
969 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
48 g
Sacharidy
94 g
Vláknina
9 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Žlutý loupaný hrách dobře omyjeme, dáme do hrnce s 1,2 litrem vody a necháme ho namočený 2-3 hodiny. Poté ho dáme vařit, do vody přidáme sůl, celou očištěnou cibuli, které necháme jednu hnědou slupku a majoránku.
- 2Hrách přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pomalu vaříme přibližně 1,5-2 hodiny doměkka, hrách musí být úplně rozvařený. Vepřovou krkovici bez kostí a prorostlý bůček omyjeme a vložíme do hrnce s 1,5 litrem vody. Očistíme pórek, oloupeme mrkev s celerem a petrželí. Zeleninu omyjeme, pokrájíme na několik kousků a přidáme k masu. Ještě dáme do vody k masu tymián, sůl a pepř, vodu přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a maso pod poklicí vaříme doměkka přibližně 1,5 hodiny. Uvařenou měkkou zeleninu vyjmeme z vývaru po 40 minutách a odložíme ji do mísy.
- 3Z uvařené hrachové kaše vyjmeme cibuli a kaši dochutíme solí. Uvařené maso pokrájíme na porce.
- 4Na talíře rozdělíme hrachovou kaši, přiložíme k ní kousky vepřového masa, uvařenou zeleninu, kaši polijeme rozpuštěným vyškvařeným sádlem a podáváme s čerstvým bílým chlebem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.